Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

24. 05. 2022. 17:59 0

Četvrtina dece u Srbiji u riziku od siromaštva

U riziku od siromaštva u Srbiji je jedna četvrtina dece do 17 godina, upozorili su u ponedeljak učesnici debate "Dečije siromaštvo i Agenda 2030" u kojoj je naveden i podatak da svaki drugi mladi čovek u Srbiji želi da napusti zemlju.

- Istovremeno, oko 10 odsto stanovništva su korisnici socijalne pomoći. Deca do 13 godina su ugroženija od starijih - rekla je ekonomistkinja Marina Savković u debati Fondacije Centar za demokratiju i upozorila da je broj korisnika dečjeg dodatka drastično smanjen od 2013. do 2019. godine, prenosi Vreme.

Siromaštvo dece je izraženije u ruralnim područjima i romskim zajednicama, a najpogođenije su porodice sa troje i više dece. Obuhvat obrazovanja, koje je faktor koji bi trebalo da iščupa decu iz siromaštva, pokazuje da tek polovina dece pohađa predškolsko obrazovanje.

Savković je navela i da su siromašnija deca pogođenija u zdravstvenom pogledu, tako deca iz romskih podrodica imaju manje od 2,5 kilograma na rođenju, kod njh je izražen problem imuniteta, a posebno zabrinjava problem maloletničkih trudnoća, do kojih u 30 do 40 odsto slučaju dolazi kod devojčica iz romskih naselja i taj procenat se ne smanjuje. Veliki problem su i dečji brakovi, koji se u više od 57 odsto slučajeva sklapaju u romskim naseljima.

- I pored ovih dugoročnih problema država Srbija i dalje nema Strategiju za smanjenje siromaštva - zaključila je Savković.

Savetnica predsednice Vlade Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da nema mnogo entuzijazma za borbu protiv te "pošasti“.

- Dečje siromaštvo dovodi do socijalne isključenosti. Siromaštvo nije problem pojedinca, već celog društva i za optimalan razvoj deteta potrebno je obezbediti optimalno okruženje, pristup obrazovanju, sigurnost i zaštitu - rekla je Đukić Dejanović.

A predstavnica Krovne organizacije mladih Srbije Jovana Božičković je naglasila da mlad čovek u Srbiji kad završi sa školovanjem u proseku oko dve godine traži posao, dok u Evropskoj uniji taj proces traje oko četiri meseca. Mladi ljudi u Srbiji se stambeno osamostaljuju u dobi kada više nisu mladi, od 31. godine života, a u EU sa 26.

- 60 odsto mladih nema nikakva primanja i svaki drugi želi da napusti Srbiju - navela je Jovana Božićković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati