Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

10. 05. 2022. 21:07 0

Bacamo oko 2.000 tona hrane DNEVNO

Krovna dobrotvorna akcija Beogradskog maratona - "Trka dobrote", koja će biti održana 15. maja, ima za cilj podizanje svesti o značaju donacija hrane, a prikupljena sredstva biće iskorišćena za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane.

Procenjuje se da u Srbiji dnevno u kontejnerima završi oko 2.000 tona, a godišnje na deponijama propadne skoro 250.000 tona hrane. Dok sa jedne strane bacamo ogromne količine hrane, gotovo pola miliona građana Srbije se bori za svaki obrok. Srpski filantropski forum i Banka hrane Beograd ukazuju da se dovoljno ne donira, a u saradnji sa Beogradskim maratonom, ovogodišnju "Trku dobrote" posvetili su i tom humanom cilju.

- Ne postoji ozbiljniji mehanizam za prikupljanje viškova gotove hrane i ne postoji izgrađen pravni sistem koji bi tako nešto podržao, a samim tim i izgrađene institucije koje bi preuzimale viškove hrane. Tu govorim o viškovima hrane iz restorana, pekara i tako dalje. Često smo i sami u situacijama na svadbama da 50 odsto one hrane koja se pripremi tamo nije pojedena. Možda je daleko skuplje od smae hrane koja će se distruibuirati prevoz hrane, troškovi benzina, troškovi kamiona i tako dalje. To je nešto što ne može bez ozbiljne državne pomoći - rekao je predsednik Srpskog filantropskog foruma Veran Matić za N1.

Zbog PDV-a na donacije hrane, kompanijama je nekada lakše i jeftinije da viškove unište, nego da doniraju. Zbog toga država, ističe Matić, treba da napravi stimulativni sistem, ali, dodaje da treba edukovati i domaćinstva da ekonomičnije raspolažu i manje bacaju hranu.

- Svako ko želi da donira, može u novcu, preko sajta donacije.rs, da pronađe deo koji se tiče naše akcije, a svako ko želi da donira hranu može je donirati preko Banke hrane, koja je naš partner, i oni imaju magacin na Dorćolu i može se doneti u taj magacin direktno hrana - kaže Matić.

Trka dobrote će biti održana 15. maja u Beogradu, još jedna je prilika za promociju važnosti doniranja hrane. To će biti zajednička akcija više organizacija za prikupljanje sredstava koja će biti iskorišćena za kupovinu paketa hrane za Društvo za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom iz Kragujevca.

Organizacije pozivaju donatore da se uključe u akciju i pomognu u hrani i novcu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati