Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 05. 2022. 20:40 2

Ko je bio Veselin Simonović?

Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik i direktor portala Nova.rs, preminuo je danas u 63. godini. Ostao je upamćen po britkom peru, nije se libio da bez dlake na jeziku ukazuje na sve probleme u društvu, što je radio u svim medijima u kojima je bio zaposlen.

Poznat po najvišim profesionalnim standardima i beskompromisnom stavu, Veselin Simonović je nekoliko decenija jedno od najznačajnijih imena u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu.

Dopisnik iz Ljubljane tokom ratnih godina, jedan od urednika u "Borbe". U Blicu je gotovo od osnivanja, od proleća 1997. Prethodno, obavljao je posao urednika u nedeljniku "Vreme".

U "Blic" je, kako je sam govorio, otišao na poziv Manojla Manja Vukotića, zato što su te novine "bile drske, opozicione i jasno profilisane protiv Miloševića".

Sa "Blicom" je prošao i kroz turbulentne 90-te i tranzicione 2000-te: glavni urednik postao je 1998. godine. Od "Blica" je napravio najtiražnije novine u Srbiji, a portal blic.rs je u vreme dok je on bio glavni urednik postao najposećeniji portal u Srbiji i regionu. Vodio je novine i u vreme bombardovanja 1999:

- Mi smo, u uredništvu, napravili dogovor da ne izigravamo neke sulude patriote, već da beležimo, čisto dokumentarno, šta se događa. Dogovorili smo se da stalno pravimo intervjue sa nekim umerenim, normalnim piscima, rediteljima, glumcima. Da damo čitaocima i nešto drugo, što nije rat i nije bombardovanje, i preživimo taj period, a da ne budemo huškači. I tako smo, nekako, sačuvali "Blic" kroz bombardovanje - pričao je svojevremeno za Vreme.

Ostao je nepokolebljiv i posle 5. oktobra.

- Oni su mislili da smo mi njihovi posle Petog oktobra. Ne, nismo vaši. Mi smo novinari - rekao je Simonović.

Bio je glavni i odgovorni urednik i direktor portala Nova.rs od osnivanja, pa do danas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati