Društvo i ekonomija

[ Izvor: Slobodna misao ]

07. 05. 2022. 21:33 18

"Vučiću, založi se za smenu nedostojnih sudija"

Pokret Novi 6. oktobar je 2. januara 2022. godine javno izneo zahtev nadležnima, odnosno Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije da predsednika Apelacionog suda u Beogradu, Duška Milenkovića, razreši sudijske funkcije. Iako je zahtev Novog 6. oktobra objavljen praktično u svim medijima koji nisu pod potpunom kontrolom vlasti, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije nije našao za shodno da na bilo koji način reaguje.

Osim ranije navedenih, postoji i niz drugih razloga za razrešenje Duška Milenkovića sa sudijske funkcije. Na primer, Apelacioni sud (njegov predsednik je i tada bio Duško Milenković) je 2020. godine oborio presudu osuđenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a skrenuo je pažnju javnosti na sebe i čitavim nizom drugih kontroverznih presuda, postupaka i generalno načinom rada, kaže se u saopštenju ovog pokreta.

Posebno je s etičke tačke gledišta upitna medijski propraćena sumnja na zloupotrebu nekonvencionalne intimne veze između predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Dušana Agatonovića “Zeca”, i predsednika Apelacionog suda u Beogradu, Duška Milenkovića, prenosi Slobodna misao.

- Njih dvojica su tu povezanost zaodenuli u formu kumstva, a eventualni sukob interesa koji iz toga proizilazi sastoji se u široko rasprostranjenoj sumnji da Agatonoviću lojalne sudije iz Trećeg osnovnog suda u Beogradu donose nezakonite presude koje Milenkoviću odane sudije u Apelacionom sudu u Beogradu potvrđuju i tako automatski čine pravnosnažnima i izvršnima - navodi se u saopštenju.

O tome su mediji opširno izveštavali, posebno zato što su mnoge presude bile povezane s trgovinom decom i starateljstvima, odnosno sa ranjivim segmentima naše populacije.

- Kako sve te sumnje na najteže oblike zloupotrebe pravosuđa o kojima je pisano u medijima nisu dobile nikakav epilog u institucijama koje su nadležne za njih, zahtevamo od predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da založi svoj autoritet i uticaj kako bi se odstranile teške anomalije u pravosuđu u Srbiji, a posebno u sudovima o čijim kontroverznim presudama su mediji redovno izneštavali, odnosno u Apelacionom sudu u Beogradu i Trećem osnovnom sudu u Beogradu - navodi Vojin Rakić, predsednik pokreta Novi 6. oktobar.

- Ne samo što izaslanici iz SAD i EU redovno navode da je vladavina prava najveći problem koji Srbiju sprečava u napredovanju ka članstvu u EU i u napredovanju generalno, već ankete u samoj Srbiji redovno pokazuju da od svih institucija građani Srbije najmanje poverenja imaju upravo u sudove - dodaje on i zaključuje da zbog toga Srbija samo može biti na dobitku ako predsednik Republike uloži svoj autoritet i uticaj u pravcu korigovanja navedenih anomalija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati