Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 05. 2022. 10:45 4

"Ukoliko ćutimo, ostaćemo u medijskom mraku"

Potpredsednica Demokratske stranke novinarka Tatjana Manojlović ponovo je zatražila da se obustavi konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija za radio i televizije koji je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisao u aprilu, a koji je otvoren do 20. juna.

Ona smatra da se pre podele frekvencija mora izmeniti Zakon o elektronskim medijima kako bi se poboljšao postupak izbora članova saveta REM-a, a zatim i izabrati novi članovi tog regulatornog tela koji bi svoju dužnost obavljali stručno, profesionalno i nezavisno. Manojlovićeva je naglasila da legalan i legitiman konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija može sprovesti samo REM u kojem će biti nezavisni eksperti, umesto sadašnjih režimskih poslušnika predvođenih Oliverom Zekić

"Izmena Zakona o elektronskim medijima je obaveza države zapisana u Medijskoj strategiji od 2020. do 2025. godine i akcionom planu koji "prati" tu strategiju. Prema tim aktima, država mora do kraja juna da izmeni zakon u cilju unapređenja postupka izbora članova REM-a. Vladajući režim očigledno pokušava da iskoristi sadašnju situaciju u kojoj država praktično nema ni skupštinu ni vladu kako bi podelili frekvencije svojim televizijama koje su i do sada koristile te nacionalne resurse. Tako će im osigurati privilegovan položaj i u narednih osam godina i sebi obezbediti potpuno kontrolu nad najvažnijim medijskim resursima koji predstavljaju glavno oruđe režimske propagande", naglasila je Manojlovićeva.

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović je podsetila na činjenicu da sadašnje dozvole za korišćenje nacionalnih frekvencija ističu u avgustu, a da je konkurs raspisan samo za četiri frekvencije koje koriste režimske televizije Pink, Hepi, Prva i B92. Konkurs za petu i jedinu slobodnu frekvenciju koju je nekad koristila TV Avala uopšte nije otvoren što jasno ukazuje na svesnu nameru vlasti da zadrži potpuno medijsku dominaciju i predupredi svaki pokušaj nerežimskih medija da ostvare nacionalnu pokrivenost i tako postanu konkurentni režimskim glasilima. Zbog toga Manojlovićeva poziva stručnu i najširu javnost na zajedničku akciju kako bi sprečili realizaciju plana za "medijski mrak".

"Iskustvo sa sadašnjom vlašću nas uči da se režim povlači pred svakim organizovanim i dovoljno snažnim otporom. Ukoliko novinarska udruženja, medijske asocijacije, političke stranke i svi ostali zajedno dignemo glas protiv podele frekvencija pre promene zakona i izbora novog sastava REM-a, onda će konkurs sigurno biti obustavljen. Ukoliko budemo ćutali, ili sporadično protestovali, ostaćemo u medijskom mraku i narednih osam godina", upozorila je potpredsednica Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati