Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Blic ]

03. 05. 2022. 09:54 1

Prosečni maturant košta oko 2.500 evra

Brige roditelja maturanata svakako su najveće, a kada stave sve troškove na papir i pogledaju u svoj tanak novčanik, mnogima ne prostaje drugo rešenje od podizanja kredita. Banke trljaju ruke, a roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da odlože planirano letovanje za narednu godinu. Privatni časovi za polaganje mature i pripremu za polaganje prijemnog ispita za fakultet već su decenijama deo obaveznih troškova svakog srpskog domaćinstva. Kada se na sve nadovežu troškovi maturske ekskurzije, ali i maturske večeri, sve dobija dodatnu težinu.

Ove dodatne izdatke na umu imaju i organizatori, ali i nastavnici u školama, te su za ove aktivnosti omogućili plaćanje u ratama, kako bi se nedostatak u kućnom budžetu što lakše podneo. Međutim, on se itekako oseti, posebno kada je do kraja školske godine ostalo manje od mesec dana, a sve račune je potrebno platiti, piše Blic.

– Dve stvari su ključne kada se govori od uzimanju privatnih časova a to su: "Insistiranje ne na znanju, nego na ocenama". Sistem to tako nameće, jer bilo kakvo dalje napredovanje i školovanje zahteva dobre ocene. Roditelju je tako u interesu da mu dete ima što bolje ocene kako bi imalo veće šanse i više izbora. A druga stvar, koja je usko poveznana sa tim je nikakva samostalnost učenika. To je odgovornost roditelja, jer su previše preuzeli na sebe i dete nije usvojilo radne navike – rekla je nastavnica francuskog jezika Mirjana Špeher za Blic.

U zavisnosti od sopstvenih primanja, prema nekim nezvaničnim podacima, roditeljima u većini slučajeva nije teško da plate nekoliko privatnih časova da dete uz pomoć profesionalca savlada gradivo koje mu ne ide. Međutim, postoje porodice koje od svojih skromnih primanja ne mogu da izdvoje ovaj vid učenja te se odlučuju na pozajmicu.

Cena privatnih časova uglavnom je ista kod svih predavača jer se po nekom nepisanom prvilu svi prilagođavaju jedni drugima, pa su razlike uglavnom minimalne. Ono što se razlikuje je cena za društvene predmete koja se kreće od 1.000 do 1.200 i prirodne predmete koji su nešto skuplji i koštaju od 1.800 do 2.000 dinara.

Ovo je cena za individualnu nastavu, gde nastavnik radi samo jednim učenikom, dok je u grupi od dva i više učenika ona malo niža. Roditelje ovogodišnjih maturanata, obradovala je vest da će njihovi školarci nakon dve godine pandemije moći da normalno, bez obaveznih mera odu na matursku ekskurziju. Međutim, većina se našla u čudu kada je čula koliko će to da košta. Ono što je zapravo najviše iznenadilo, pa i iznerviralo roditelje, jeste činjenica da se cene od 10.000 do 28.000 dinara odnose na putovanja po Srbiji, a ne na inostranstvo što bi, kako kažu, i bilo prihvatljivo.

Proslava mature ili "matursko veče", tradicionalno se uz muziku i veliko slavlje na kraju srednje, pa i osnovne škole, obeležava širom Srbije. Nekad se za ovo veče bilo potrebno samo obući malo drugačije od svakodnevne školske garderobe i poneti dobro raspoloženje, a danas se osim rezervacije paprenih aranžmana i sve ostalo plaća mnogo više.

Cenovnik za maturantkinje:

Haljina oko 12.000 dinara
Cipele/sandale od 4.000 do 8.000 dinara
Torbica od 5.000 do 12.000 dinara
Profesionalna šminka oko 3.500 dinara
Frizura od 1.700 do 2.800 dinara
Manikir od 1.600 do 2.000 dinara
Restoran 2.500 do 8.000 dinara
Ukupno: od 30.300 do 48.300 dinara

Cenovnik za maturante:

Odelo od 7.000 do 20.000 dinara
Košulja od 3.000 do 6.000 dinara
Cipele oko 5.000 dinara
Kaiš oko 2.000 dinara
Restoran 2.500 do 8.000 dinara
Ukupno od 19.500 do 41.000 dinara

Kad se sve sabere, nema sumnje da je za jednog maturanta potrebno izdvojiti skoro 300.000 dinara, a za roditelje koji imaju dva svršena srednjoškolca, računica se duplira. S obzirom da je malo roditelja koji deci žele da uskrate ovo zadovoljstvo, koje se pamti za ceo život, nije retkost da se zbog nedostatka finansijskih sredstava odlučuju na prijateljske pozajmice pa i kreditno zaduženje u banci.

Po računici, samo za privatne časove je potrebno izdvojiti oko 2.000 evra. Kad se na to dodaju i troškovi ekskurzije od minimum 25.000 dinara i maturske večeri – 30.000 dinara, dolazi se do ukupne svote koja premašuje 2.500 evra. Retko koja porodica u Srbiji to može da finansijski izdrži.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati