Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 05. 2022. 07:47 5

Od danas obavezni fiskalni računi sa QR kodom

Primena novog modela elektronske fiskalizacije od danas je obavezna u Srbiji. Istovremeno će u javnom sektoru početi i primena sistema elektronskih faktura, saopštilo je Ministarstvo finanasija.

Kada je reč o e-fiskalizaciji, taj model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da danas svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije je počeo 1. novembra i završen je juče. U toku trajanja tranzicionog perioda paralelno su funkcionisali stari i novi model, koji će od ove nedelje biti obavezan za sve obveznike fiskalizacije.

- Država je, kako poreski obveznici ne bi imali trošak prelaska na novi model fiskalizacije, obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju i 100 evra po lokaciji za sve koji su se prijavili za tu vrstu pomoći, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV taj iznos je bio veći za 20 odsto. Za subvencije se prijavilo 130.966 obveznika fiskalizacije, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara - navelo je Ministarstvo finansija u saopštenju.

Kada je reč o novom sistemu elektronskih faktura, od danas nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Sutra nastupa i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu koju je izdao subjekt javnog sektora primenjivaće se od 1. jula 2022. godine. Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine, a to su i datumi od kada se primenjuje obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati