Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Danas ]

19. 04. 2022. 16:13 0

MMF smanjio projekciju privrednog rasta Srbije

Međunarodni monetarni fond je objavio aprilske izglede za svetsku ekonomiju i oni ne izgledaju dobro. Svetska privreda u ovoj godini će prema aprilskim projekcijama rasti po stopi od 3,6 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 6,1 odsto.

Ovo je za 0,8 procentnih poena manje od porjekcije iz januara ova godine. MMF je smanjio i projekciju rasta u 2023. godini na 3,6 odsto, a pesimističan je i što se tiče srednjeg roka, piše Danas.

Što se tiče Srbije, projekcija rasta u 2022. godini je smanjena sa 4,5 na 3,5 odsto, dok je za sledeću godinu zadržana prgonoza rasta od četiri odsto.

Fond očekuje da će godišnja inflacija iznositi 7,7 odsto, a nezaposlenost 9,9 odsto. Takođe očekuju i rast deficita tekućeg računa sa prošlogodišnjih 4,4 odsto na 6,1 odsto BDP-a.

MMF prognozira razvijenoj Evropi rast od tri odsto ove godine i 2,2 odsto sledeće godine. Što se tiče rastućih ekonomija Evrope, zbog ogromne recesije koja se predviđa Ukrajini od 35 odsto, Rusiji 8,5 odsto i Belorusiji 6,4 odsto, prosečna stopa rasta biće negativnih 2,9 odsto.

U aprilskom pregledu Fond navodi da će nagli rast cena hrane i energenata najviše pogoditi siromašne zemlje.

- Povećana inflacija će zakomplikovati odluke centralnih banaka koje će morati da biraju između zauzdavanja cena i podsticanja rasta. Kamatne stope će očekivano rasti usled zatezanja monetarne politike, stvarajući pritisak na rastuće i ekonomije u razvoju. Osim toga,mnoge zemlje imaju ograničenja u fiskalnoj politici da ublaže efekte rata na ekonomije - navodi se u izveštaju Fonda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati