Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 04. 2022. 10:28 87

Velika tajna MUP-a: Policija kupila nehumano oružje, poznato kao ZVUČNI TOP

Ministarstvo unutrašnjih poslova je kupilo uređaj LRAD američkog proizvođača Genasys, koji su američki policajci proteklih godina koristili radi kontrolisanja gomile, saznaje Direktno.rs. Nakon upotrebe na protestima protiv establišmenta i na demonstracijama izazvanih ubistvima Afroamerikanaca, u pojedinim državama SAD ovo zvučno oružje je zabranjeno, jer se veruje da izaziva glavobolju, paniku i potencijalno oštećenje sluha.

Iako dokazani rusofil i izrazito antizapadno orijentisan Aleksandru Vulinu, setimo se da su Rusija i Srbija u najstrožoj tajnosti formirale "Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija", ne smeta da kupuje oružje od ni manje ni više Amerikanaca. 

Korišćenje LRAD-a je izazvalo brojne osude u svetskoj javnosti iz razloga nehumanosti njegove upotrebe, posebno jer je upotrebom tog oružja došlo do oštećenja sluha više učesnika protesta. Navedeni uređaj može razviti zvučnu jačinu čak do 160 decibela, dok je oštećenje sluha moguće već kod zvučne jačine 120 decibela, što je pandan jačini zvuka koju stvara avion koji poleće ukoliko se od njega nalazite na udaljenosti od sto metara. Poređenja radi, normalan razgovor je obično 60 decibela, dok kosilica može da dostigne 90 decibela. Nivo od 130 decibela se obično smatra prosečnim pragom bola za većinu ljudi.

Kako smo saznali, u prošlogodišnjoj nabavci LRAD-a, učestvovalo je i državno preduzeće "Jugoimport- SDPR". Takođe je zanimljiv podatak da je nabavka ovog uređaja išla preko firme "Romax" iz Novog Sada, a o sumnjivim vezama ministra Aleksandra Vulina sa ovom kompanijom mediji su izveštavali još dok je on bio ministar odbrane.

Mediji su 2020. pisali da je Ministarstvo odbrane, na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vulin dalo 458 miliona dinara avansa firmi "Romax-trade". U izveštaju koji je dostupan javnosti, ne navodi se koja roba je plaćena i za koji iznos. Sumnju u čista posla izazivaju podaci o poslovanju "Romax-trade". Iako je osnovano još pre više od dve i po decenije godina, to preduzeće ozbiljniji prodor beleži tek u poslednje vreme. Tokom 2015, ostvarilo je promet od 172 miliona dinara, 2016. je podiglo na 421 milion, a 2017. na 532 miliona. U izveštaju za 2018. navodi se da je "Romax-trade" ostvario 206 miliona dinara prihoda na domaćem tržištu i 438 miliona dinara u inostranstvu. 

S ukupnim prometom od 644 miliona dinara, ta firma je, samo za jedan posao, od Ministarstva odbrane dobila 458 miliona avansa. Kao što se ne zna šta je predmet ugovora, javnost nije upoznata ni s ostalim detaljima poslovnih odnosa Ministarstva odbrane i preduzeća, čiji je vlasnik izvesni Goran Rodić. Mediji su proteklih godina pisali da se o Rodiću samo zna da je finansirao određene projekte Fondacije Dragice Nikolić.

I konačno, koji su razlozi za kupovinu ovog oružja i za šta će ono biti korišćeno? Šta će srpskim policajcima oružje koje je (verovatno) opasno po zdravlje ljudi i koje po Zakonu o policiji nemaju pravo da koriste, možemo samo da nagađamo. Mi smo se obratili MUP-u s pitanjima, ali odgovor do objavljivanja teksta nije stigao. 

Zašto je LRAD zabranjen?

LRAD je prvi put dospeo na naslovne strane kada je policija u američkom gradu Pitsburgu upotrebila uređaj da odbije antiglobalističke demonstrante koji protestuju zbog samita G20 2009. Video sa tog događaja prikazuje demonstrante kako pokrivaju uši i povlače se dok LRAD montiran na kamion, koji podseća na satelitsku antenu, emituje buku visokog tona, sličnu automobilskom alarmu. U Pitsburgu je policija koristila LRAD da upozori demonstrante da evakuišu gradske ulice oko mesta samita. 

Amerikanka Karen Pajper je pretrpela trajno oštećenje sluha kada je slučajno uhvaćena tokom dužeg perioda glasnih emisija od strane LRAD operatera. Tužila je grad Pitsburg (pod čijom su jurisdikcijom bile policijske snage) i dobila presudu, koja je bila značajna i istorijska jer je priznato da da se zvuk može koristiti kao oružje i izazvati trajna telesna oštećenja. Nakon toga je u većini država zabranjena upotreba LRAD-a jer su pokrenuti brojni sudski postupci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 87

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati