Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

29. 03. 2022. 11:22 1

(VIDEO) Dokazi da se projekat Rio Tinta "Jadar" nastavlja

Ekološka organizacija "Rio Tinto Marš sa Drine" predstavila je dokaze da projekat "Jadar" nikada nije ni ukinut, te da je operativna realizacija projekta u toku, i da uključuje nove zemlje Evropske unije.

"Jadar" je prvi Rio Tintov projekat za litijum. Nakon ekoloških protesta širom zemlje Vlada Srbije donela je odluku da zaustavi taj projekat, a grad Loznica je ukinuo lokalni prostorni plan u decembru 2021. godine. Nakon toga, kompanija je objavila da će stati sa svojim aktivnostima i posvetiti se dijalogu sa zabrinutim stanovništvom.

Međutim, protesti su nastavljeni do raspuštanja Narodne skupštine Srbije sredinom februara, kada su za 3. april raspisani opšti izbori. Kreni - Promeni, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Ekološki ustanak i druge grupe za zaštitu okoline traže zabranu iskopavanja litijuma i bora na nacionalnom nivou, a u tom cilju pokrenuto je i prikupljanje potpisa za Narodnu iniciativu koja će biti predata Skupštini Srbije.

Predsednički kandidat koalicije "Moramo" i član Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković kaže da projekat nije zaustavljen, već otkazan za posle izbora.

- Dokazi potiču od anonimne osobe čiji identitet nećemo otkrivati, radi njegove bezbednosti. Radi se o razgovorima te osobe sa profesorom Tehničkog fakulteta u Boru i svedoče o tome kakav je odnos pojedinih zaposlenih sa ovog fakulteta sa kompanijom "Rio Sava" i komunikacija kompanija "Tisen" iz Austrije i DNT koji treba u aprilu nakon izbora da dostave mašinu za otvaranje kopa - rekla je Biljana Stojković i dodala:

- Toliko o tome o onome što premijerka govori da je projekat Rio Tinto ukinut. Ne da nije ukinut, nego se to radi i dalje i tu su uključene i državne institucije. Građani su obmanuti, cela priča stavljena je u kraj samo dok ne prođu izbori a onda je namera da se nastavi.

Zatim je pušten audio zapis telefonskog razgovora u kojem pomenuti profesor govori o tome da se posao nastavlja.

- Ako budemo sklopili dogovor sa Tisen, fakultet će pomagati da se ta dokumentacija uskladi sa našim zakonima, da ta oprema koja dođe bude u skladu sa našim propisima.

Na pitanje da li u maju počinje posao, profesor Tehničkog fakulteta u Boru kaže:

- Vrlo verovatno, samo što još nemamo detalje, dobili smo grubi opis poslova. Tek u sredu imamo ponovo sastanak sa njima da vidimo kako će to dalje ići.

Ekološka aktivistkinja i predstavnica organizacije "Rio Tinto Marš sa Drine" Bojana Novaković ovim povodom je rekla:

- Ako bilo kome nije jasno šta se ovde dešava, mi smo prevareni. Ja kao osoba koja je demonstrirala ovde i preko 100.000 ljudi koji su bili na ulicama smo prevareni. Kampanja vladajuće stranke je zasnovana na laži da je Rio Tinto otišao iz ove zemlje - rekla je Bojana Novaković i dodala:

- Unose postrojenje za otvaranje kopa u aprilu i to se preklapa sa vremenskom linijom koju smo mi objavili prošle godine, dokumentima iz Evropske unije sa tajnih sastanaka gde je EU pregovarala sa Rio Tintom i pričali su o tome kako imaju podršku Vučića. Vrlo sam uznemirena. Kapiram ja da pres konferencije treba da budu profesionalne i da svi treba da budemo neemotivni i da saopštavamo činjenice, ali mi smo prevareni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati