Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 01. 2022. 16:37 0

Niskim minimalcem se ponižava sopstveni narod

"Visina minimalne plate je za Narodnu stranku prvorazredno etičko i socijalno pitanje jer trenutni iznos ugrožava osnovnu egzistenciju velikog broja zaposlenih i njihovih porodica. Minimalna plata danas nije dovoljna za osnovnu hranu i energente a kamoli za druge potrebe i život dostojan čoveka", naveo je Borislav Borović, predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije, čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Ekstremno niske minimalne zarade, koje su na mesečnom nivou višestruko manje od nedeljne zarade u većini zemalja Evrope, su i ekstremno ponižavanje sopstvenog naroda i zbog toga država mora administrativno da ih značajno podigne.

Ekonomski gledano, velika je zabluda da će jeftina radna snaga privući strane investitore. Da su niske nadnice razlog seljenja kapitala, onda bi se kompletna proizvodnja iz Evrope preselila u zemlje sa malim platama. Zato subvencije treba preusmeriti ka domaćoj privredi koje suptituišu uvoz i agraru.

Zbog povećanja minimalne plate, država će poslodavcima nadoknaditi trošak izazvan povećanjem iznosa zarada. Postoji više varijanti kompenzovanja tih rashoda, od ukidanja ili smanjenja poreza na zarade do niza drugih fiskalnih olakšica.

Čini se da bi samo država bila na gubitku, a zapravo bi se desilo sasvim suprotno. Po dohodovnoj formuli, BDP je zbir zarada, amortizacije i profita, pa bi rast plata direktno uticao na rast BDP, naročito, jer je najveći broj zaposlenih u sektoru usluga, gde je dominantan trošak radne snage.

Više plate bi značile veću tražnju, promet, privrednu aktivnost i veći apsolutni iznos PDV-a. Veći prihodi u budžetu bi sasvim sigurno premašili "štetu" iznosa olakšica poslodavcima.

U srednjem roku, minimalna plata bi postepeno dostizala prosečnu potrošačku korpu, čija visina je i danas na granici zadovoljenja potreba jedne prosečne tročlane porodice", zaključuje se u saopštenju Borislava Borovića, predsednika Odbora Narodne stranke za privredu i finansije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati