Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 01. 2022. 15:23 1

Korisnici Telekoma ostaju bez sadržaja koji se plaća SMS-om?

Korisnici mobilne mreže Telekoma Srbije uskoro bi mogli da ostanu bez nekih popularnih sadržaja koji se plaćaju SMS porukama, a razlog su višesemesečna dugovanja prema developerima, saznaje N1.

Suvlasnik firme koja je osmislila i razvila poznatu onlajn igru kaže za portal N1 da su od svog SMS provajdera dobili mejl prema kome nije izvesno da će moći da naplate potraživanja po osnovu prodaje svog sadržaja Telekomovim korisnicima putem SMS poruka još od oktobra.

Objašnjava da plaćanje za njihovu onlajn igru ide preko SMS provajdera, dodajući da u tom lancu nekada postoje i četiri karike - developer, SMS provajder, lokalni partner SMS provajdera i operatera, i na kraju mobilni operater.

- Ukoliko operater ne izmiruje svoja dugovanja, oštećene su sve karike u tom lancu. U konkretnom slučaju, nama novac duguje SMS provajder Fortumo, a njima njihov lokalni partner EDS, kojem navodno nije platio Telekom. Fortumo je zbog duga iz 2020. godine već tužio EDS, a mi čekamo ishod - kaže suvlasnik developerske kompanije koji je zamolio da ostane anoniman, plašeći se da bi otkrivanje njegovih podataka moglo da ugrozi poslovanje firme.

Ističe da će zbog nemogućnosti naplate biti prinuđeni da ukinu SMS plaćanje za korisnike Telekoma.

- Ne možemo da prodajemo nešto čija je naplata velika neizvesnost. Već dugi niz godina prihodujemo SMS prodajom i do prošle godine nikad nismo imali problem sa naplatom. Inače, developeri od ukupne sume dobijaju oko 45 odsto i to bez PDV-a. Telekom Srbija daje ubedljivo najlošije uslove.

Napominje da korisnici koji su u Telekomovoj mobilnoj mreži i dalje mogu da plaćaju njihovu onlajn igru SMS porukama, ali dodaje da se radi na tome da tim korisnicima budu omogućeni drugi načini plaćanja.

- Imajući u vidu mejl koji smo dobili od kompanije Fortumo, sve SMS poruke koje idu preko njih od Telekomovih korisnika tretiramo kao upitne za naplatu. Očekujemo dalje informacije od Fortuma i reagovaćemo u skladu s tim.

N1 navodi da je komentar potražila i od Telekoma Srbija, koji je u odgovoru na upit naveo da nema dugovanja prema kompaniji EDS, već da ta kompanija duguje novac Telekomu Srbija. Sa procedurom i načinom na koji su definisani ugovori između provajdera i njihovih partnera u Telekomu, kako tvrde, nisu upoznati.

Kako je precizirano u odgovoru, EDS DOO je imao ugovore sa Telekomom Srbija a.d. kao provajder i posrednik u pružanju usluga i to Ugovor o poslovnoj saradnji u vezi sa pružanjem Bulk servisa i Ugovor o poslovnoj saradnji u vezi sa pružanjem premijum multimedijalnih servisa dodate vrednosti.

- Ugovori su raskinuti početkom novembra 2021. godine, a Telekom Srbija je podneo tužbu protiv EDS DOO zbog višemilionskog duga od strane te kompanije - navedeno je u odgovoru.

U Telekomu su istakli da uslugu Bulk servisa od korisnika naplaćuje direktno provajder, u ovom slučaju kompanija EDS. U skladu sa poslovnim ugovorom, provajder je u obavezi da deo sredstava, plati Telekomu Srbija po mesečnoj fakturi.

Julijan Rangelov, direktora kompanije EDS DOO koju su tužili i Telekom Srbija i SMS provajder Fortumo, ovim povodom se nije oglašavao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati