Društvo i ekonomija

Milan Zarić [ Izvor: Istinomer ]

12. 01. 2022. 17:36 11

Toma Mona kao šef: Obećao auto-put i SLAGAO

Zajednička karakteristika Aleksandra Vučića i onih koji su mu potčinjeni jeste da kad god mogu, poželjno bi bilo svakodnevno, ispaljuju razna obećanja. Nema veze mnoga od njih neće da budu ispunjena, bitno je stvoriti utisak kod onih koji su privrženi naprednjacima da se nešto radi. Tom logikom se vodi i Tomislav Momirović, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, koji je obećao da će građani do kraja 2021. godine ići auto-putem do Požege. Obećao i, naravno, slagao!

Na samom početku prošle godine ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nije ostavljao mesta sumnji - deonica od Preljine do Požege, na auto-putu "Miloš Veliki", biće završena do kraja 2021.

- Prva nova deonica na srpskim koridorima kojom ćemo se provozati do kraja ove godine biće deo auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege. To je deonica koju sam prvo posetio kada sam postao ministar i očekujem da će biti prva koju ćemo zvanično pustiti građanima i privredi na korišćenje - rekao je Mona na Badnji dan prošle godine, a prenosi Istinomer.

I očekivali su građani da, kad je dao obećanje na veliki hrišćanski praznik, da će ono biti ispunjeno, ali, avaj... Od toga nije bilo ništa.

Nema veze što je Toma Mona naglašavao da auto-put od Preljine do Poižege mora da bude gotov do kraja 2021. i da oko toga "nema diskusije i kompromisa", to ipak nije značilo da će i obećanje biti ispunjeno.

- Do kraja godine moramo i možemo da završimo najzahtevniju deonicu auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege. Mi to možemo samo ukoliko budemo radili u tri smene, a moći ćemo to da učinimo, jer radimo sa najboljim kineskim partnerima - reče Momirović 10. februara prošle godine, kada je i pomerio rok, istakavši da će radovi biti gotovi do Svetog Nikole.

Taj rok (do Svetog Nikole) je krajem marta, na svečanom otvaranju radova na izgradnji saobraćajnice Novi Beograd - Surčin, naveo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi već sutradan od generalnog direktora kineske kompanije koja gradi put pokušao da dobije garanciju da će deonica od Preljine do Požege biti završena do Božića 2022.

Godina je odmicala, a ministar Momirović nije odustajao od zadatog roka. Ali, ovoga puta nije obećavao da će do kraja godine biti završena deonica Preljina-Požega, već samo njen deo, od Preljine do Pakovraća, koja predstavlja tek trećinu - 11,6 kilometara od ukupno 30,9. I dalje je Nova godina predstavljala rok od koga se ne odstupa.

Krajem novembra ministar Momirović kontrolisao je radove i naglasio da se od Nove godine više neće stvarati gužve na naplatnoj rampi u Preljini.

- Moramo to da uradimo do Nove godine, da se ne stvaraju gužve na naplatnoj rampi u Preljini. Ako budemo držali ovu dinamiku, u narednih mesec i po možemo da pustimo deo od Preljine do Pakovraća i da konačno kažemo da smo Čačak oslobodili saobraćajnih gužvi - istakao je Momirović u novembru prošle godine.

A da bi Vučić bio siguran da će Toma Mona da ispoštuje rok, znao je i da mu podvikne, čak i zapreti, istakavši da će, ako radovi ne budu završeni u roku, Momirović Novu godinu morati da dočeka na gradilištu.

Ali, deonica nije otvorena do Nove godine, a ministar Momirović sada ističe da će ona biti puštena u saobraćaj do - 10. februara.

- Ta deonica je trebalo da bude završena 1985. I nije bitno da li u januaru ili decembru. Mi pričamo o auto-putu koji će se koristiti narednih 100 godina. I sad pričamo zašto nije završen 30. decembra i zašto će biti pušten 30. januara. U realnosti taj auto-put je završen. I to svi građani Čačka znaju. Mi smo danas u procesu tehničkog prijema tog auto-puta. Mi zaista se pridržavamo najviših nivoa bezbednosti vožnje po auto-putevima. Zamislite da smo mi pustili taj auto-put i da se desila ona nesreća koja se desila u Novom Pazaru kada je predsednik bio pre dvadesetak dana?. Ono što mi moramo da završimo u procesu tehničkog prijema tog auto-puta jeste do Sretenja, odnosno do nekog 10. februara - reče Momirović i postavi novi rok.

Građanima sada samo ostaje da se nadaju da Toma Mona neće i taj rok da probije. Jer, slagao ih je više puta, pa zašto bi sada svi oni verovali da će obećanje i da ispuni?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati