Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 12. 2021. 09:07 2

Vlast namerava da ugasi škole u malim mestima

Usvojene izmename i dopune Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, predviđaju mogućnost da se vaspitno-obrazovni rad od petog do osmog razreda može organizovati i u kombinovanom odeljenju. To znači da će u školama sa malim brojem učenika, u istom odeljenju sedeti učenici iz čak četiri različite generacije.

- Potpuno je nejasno kako će nastavnici uopšte moći da drže nastavu u kombinovanim odeljenjima. Da li iko može da zamisli situaciju u kojoj nastavnik na istom času predaje gradivo svim učenicima od petog do osmog razreda? Ti razredi imaju različite programe, nastavne predmete, pa čak i različit fond časova istih nastavnih predmeta. Ovakvom nastavom učenicima u manjim sredinama će biti uskraćeno kvalitetno obrazovanje. Shodno tome, bojim se da je krajnji cilj ovakve izmene Zakona – gašenje većine takozvanih  područnih škola (isturenih odeljenja matičnih škola) - mišljenje je Milana Jevtića, člana Resornog odbora  za obrazovanje Demokratske stranke.

- Većina tih škola su upravo one koje je u davna vremena otvarao nepismeni knez Miloš Obrenović a sada bi da ih gasi i zatvara ova „napredna“ vlast. Demokratska stranka se oštro protivi ovoj nameri Srpske napredne stranke, jer će sela koja već izumiru, bez škola – sigurno biti izbrisana sa karte Republike Srbije. Tada će i strani investitori, poput Rio Tinta, lakše doći do zemlje, jer gde nema škola i obrazovanja – nema ni života - zaključio je Jevtić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati