Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 12. 2021. 12:38 6

Stanje u Vojsci daleko lošije od prikazanog

Sastanak Predsednika Republike, sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jasno je pokazao da se trend urušavanja najvažnijeg vojnog resursa - ljudskog kadra, nastavlja i da su sistem odbrane i njegova budžetska sredstva uzurpirani od strane trgovaca oružjem čijim interesima jedino služe - stoji u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Dalje se navodi:

Godinama unazad, kao fraze koje smo već svi naučili napamet, slušamo demagogiju o boljitku za profesionalne pripadnike Vojske Srbije, a kao rezultat u praksi imamo potpunu opstrukciju njihovih realnih potreba i činjenicu da je u poslednjih pet godina Vojsku Srbije napustilo oko 10.000 obučenih profesionalaca i da je oni i dalje svakodnevno napuštaju.

Stanje kadra, međuljudskih odnosa, morala, sistem vrednovanja rada i karijerno vođenje, nikad nisu bili lošiji. Kao najbrojniji i jedini reprezentativni sindikat zaposlenih u sistemu odbrane, Vojni sindikat Srbije, više puta je u godinama iza nas, pozivao državu kao poslodavca, da razgovara i pregovara o posebnim uslovima rada za zaposlene u odbrani kroz kolektivni ugovor koji imaju svi u javnom sektoru osim profesionalaca u vojsci.

Na zahteve za bolje uslove rada srpskih vojnika, sindikatu je odgovoreno nezakonitim otkazima sa rada predsedniku i generalnom sekretaru, kriminalnom obustavom uplata članarina, nezakonitim poništavanjem rešenja o reprezentativnosti i potpunom opstrukcijom svih zahteva koji se tiču unapređenja stanja vojnog kadra, sa isključivim ciljem da se jedini reprezentazivni sindikat srpskih vojnika ugasi i ućutka, a sa urušavanjem vojske nastavi.

Pozdravljamo nabavku novih sredstava borbene tehnike, ali Predsednik Republike, kao prvi čovek vojske mora da zna da ni sredstva kojima sada raspolažemo nema ko da opslužuje i održava i da je većina prikaza kojima prisustvuje lažna slika stanja u našoj vojsci.

Stanje kadra Vojske Srbije je alarmantno i više nego zabrinjavajuće, a ukoliko se hitno ne preduzmu određene mere na unapređenju pre svega uslova rada i odnosa komandovanja prema potčinjenima, Vojska Srbije ubrzo neće moći da odgovori svojoj ustavnoj obavezi, tačnije neće postojati.

Pozivamo Predsednika Republike na sastanak sa Vojnim sindikatom Srbije, kao jedinim reprezentativnim predstavnikom zaposlenih u delatnosti odbrane, na kome bi bio upoznat sa realnim stanjem u našoj vojsci i gde bi bili izneti konkretni predlozi za hitno unapređenje katastrofalnog stanja.

Ujedno pozivamo državni vrh da formira nezavisnu komisiju koja će objektivno preispitati operativnu i funkcionalnu sposobnost i realno sagledati celokupno stanje u našoj vojsci, kao i odgovornost kompletnog vojnog vrha za stanje u kome se danas nalazi sistem odbrane, a koji je daleko od onog koji se prezentuje srpskoj javnosti - stoji na kraju saopštenj Vojnog sindikata Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati