Društvo i ekonomija

R. Ćeriman

08. 12. 2021. 06:00 57

Savo Manojlović: Blokade do pobede!

Sve je jasno. Blokade do pobede. Jedini način da ovo stane jeste usvajanje naša dva zahteva. Prvo, povlačenje Zakona o eksproprijaciji. Drugo, izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Nema razvodnjavanja protesta - novim zahtevima. Nema "civilizovanja" protesta kako su pokušali pojedini da savetuju, istakao je inicijator blokada Savo Manojlović u intervjuu "Pet pitanja Direktno.rs".

1. Šta mislite o dosadašnjim blokadama?

- Svi mi zajedno bili smo učesnici istorijskog momenta građanske pobune. Prvi put u istoriji protesta zauzeta je Gazela. Mislim da na ulicama Srbije imamo časove demokratije i etike. Veličanstveni i dostojanstveni protesti koji pokazuju da ovo nije Srbija Zorane Mihajlovića, već profesora Đurića koji je na predlog svog kolege da potpišu proglas podrške nacistima, rekao: "Kolega, lako je Vama, vi svirate u diple, a ja predajem etiku." Pobuna Srbije koja neće ćutati i dozvoliti da ponosni meštani iz Jadra - Nebojša, Zlatko, Marijana, Miladin... budu proterivani sa dedovine u sopstvenoj zemlji...

2. Koji su Vam sledeći koraci?

- Sve je jasno. Blokade do pobede. Jedini način da ovo stane jeste usvajanje naša dva zahteva. Prvo, povlačenje Zakona o eksproprijaciji. Drugo, izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Nema razvodnjavanja protesta - novim zahtevima. Nema "civilizovanja" protesta kako su pokušali pojedini da savetuju. Nema govorancija ispred Skupštine i tumaranja po gradu. Ono što njih boli je blokada autoputa i to je pritisak koji nas vodi u pobedu.

Kakva će biti naredna reakcija vlasti?

3. Jedina reakcija koja nas zanima jeste usvajanje naših zahteva. Povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

4. Da li će predsednik Srbije popustiti i povući sporne zakone?

- Najbolji momenat da se usvoje naši zahtevi bio je momenat kada smo ih predali. Drugi najbolji trenutak je sada.

5. Da li ste očekivali ovoliki odziv građana na dosadašnjim blokadama?

- Odziv možda i jesmo. Ali ovoliko dobre energije, kreativnosti, solidarnosti i hrabrosti nismo. Građani koji pevaju Čolu na trgovima, igraju tango na autoputu. Ne znam da li će lepota spasiti svet, ali Srbiju sigurno hoće - zaključio je Savo Manojlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 57

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati