Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

06. 12. 2021. 14:59 1

Predlog: Ukidanje zaključivanja ocena na polugodištu

Forum beogradskih gimnazija uputio je danas poziv Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri moućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju polugodišta.

U saopštenju Forum je pozvao Ministarstvo da do kraja tekuće školske godine predloži usvajanje izmene članova dva zakona koji regulišu zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta.

Forum je ukazao da su prethodna i ova školska godina pokazale potpunu nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i u ocenjivanju učenika zbog složenih epidemioloških uslova.

- Ova neizvesnost nužno je nametala i konstatnu jurnjavu za ocenama, što poništava osnovne principe obrazovanja koje bi trebalo biti usmereno ka sticanju znanja, a ne ispunjavanju birokratskih formi - istakao je Forum.

Prema mišljenju Foruma, pedagoško iskustvo potvrđuje da zaključivanje ocena na polugodištu nema naročiti značaj, imajući u vidu da zaključena ocena sa polugodišta ne utiče na izvođenje zaključne ocene na kraju školske godine, jer se zaključna ocena na kraju godine izvodi na osnovu svih dobijenih tokom godine.

Osim toga, istraživanje koje je sproveo Forum beogradskih gimnazija među gimnazijskim nastavnicama pokazalo je da izvođenje zaključnih ocena predstavlja snažan psihološki pritisak i to, kako za nastavnike, tako i za učenike.

Forum je ukazao i da je zaključivanje ocena na polugodištu ranije ukinuto i u drugim državama, uključujući i države u regionu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati