Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 11. 2021. 11:59 19

"GUBITE SE, NISTE DOBRODOŠLI": Jasna poruka "Rio Tintu" iz Loznice! (VIDEO)

"Rio Tinto", marš iz Srbije! Ovo je poruka kompaniji i Vladi Srbije se protesta u Loznici, na koji su došli građani iz cele zemlje kako bi podržali očuvanje životne sredine. Najavljene sednice na kojoj je trebalo da se odlučuje o "Rio Tintu" nije ni bilo, građani su zatražili podršku od SPC, i odgovor patrijarha koji čekaju dve nedelje.

Na protestu u Loznici građani su ponavljali "izdaja, izdaja", "lopovi, lopovi", i "ne damo Srbiju", "Rio Tinto, marš iz Srbije"! S oduševljenjem je primljena vest okupljenih građana da je Šapčanin, Dragan Milovanović Crni, pušten da se brani sa slobode!

Aktivistkinja i profesorka gimnazije Marijana Petković prva se obratila narodu i rekla da su kolone automobila blokirane na putu ka Loznici i pozvala građane da izađu napolje, jer "ih niko neće povesti kad dođe do bežanije".

- Ako vam je akademik rekao da će zagađenje biti veliko, jer hemija je nauka, nije politika, ko su oni da kažu da naši akademici ne znaju ništa? Dve godine išli smo na razgovore, pitali smo sve što smo vam rekli: gde će biti rudnik, koliki će biti rudnik, šta će biti sa vodom, vazduhom…Oni nemaju odgovor. Panika je nastala kad su uginule četiri zdrave srne. Svima smo prijavili. Ne znamo da li je sednica otkazana, ni šta će biti. Papir mora da se da, ako je otkazana, zašto je otkazana? Kolone ljudi su blokirane da uđu u Loznicu - rekla je profesorka Petković.

Akademik prof. dr Nenad Kostić podsetio je kako 38 godina nije u Loznici, ali da mu je srce u tom mestu, koje Rio Tinto hoće da uništi.

- Zaustavimo Rio Tinto! Znate li šta znači Rio Tinto - to je crvena reka. Zaustavite ga da opet bude čista reka. Neće biti dovoljna sva voda iz Save da opere svu kiselinu koja će ostati nakon njihovog rudarenja. Niste dobrodošli, gubite se! - poručio je prof. Kostić.

Profesorka Dragana Đorđević podsetila je da nema rudnika litijuma u svetu koji nije uništio vodotokove i zemlju.

- Rudnici su žive rane, kada se otvore, vekovima zagađuju. Mi smo u eri četvrte industrijske revolucije, cirkularne ekonomije, to podrazumeva da se životna sredina ne zagađuje. Naša vlast je odlučila da od nas napravi toksično jalovište. Institut "Jaroslav Černi", kaže da je voda u redu, mi smo našli da je voda toksična. Kada se u vodi pojavi cijano bakterija, ta voda je neupotrebljiva. Kažu da je vaša zemlja neplodna i da nije šteta otvoriti rudnik… Ne smemo dozvoliti da se taj rudnik otvori! - jasna je dr Đorđević.

Okupljenima se obratio i Dragan Simović, poljoprivrednik iz Srednje Dobrinje kod Požege, koji redovno učestvuje na protestima protiv istraživanja litijuma od strane kompanije Rio Tinto, a ovaj put je dodato da bi ga trebalo i oženiti. Njegov raniji govor je pravo nadahnuće!

Profesorka Biološkog fakulteta Ljiljana Tomović objasnila je zašto "pola Srbija neće imati pijaću vodu".

- Imate 145 zaštićenih vrsta biljaka i životinja na ovom području. U studiji Biološkog fakulteta nađena je jedna vrsta biljaka koje ima samo ovde. Pola Srbije neće imati gde da pije vodu. Pa, gde ćete? U inostranstvo? Mi smo u opasnosti da postanemo kolonija, ljudi! 

- Naš izvestilac koji je trebalo da prisustvuje sednici i koji obrazlaže podnetu inicijativu kao prvu tačku dnevnog reda, dobio je sinoć poziv iz opštine telefonom da se sednica otkazuje. Na njegovo insistiranje da mu se pismeno potvrdi odluka o odlaganju, rekli su mu da to ne mogu - saopšteno je iz udruženja „Ne damo Jadar“.Isti poziv, kako se dodaje u saopštenju, dobili su svi opozicioni odbornici.

Dušica Barović, odbornica u lokalnoj skupštini u Loznici, rekla je da joj je javljeno sinoć da je sednica otkazana.

- U devet uveče nedeljom javljaju da je sednica otkazana. Gde se to tako radi, u kojoj zemlji, a nije nedođija - upitala je ona i rekla da ide u skupštinu.

Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, rekao je kratko za Nova.rs da i dalje nemaju zvaničnu informaciju da je današnja sednica o peticiji građana u Loznici otkazana. Usmeno prenošenje otkazivanja sednice, kaže, nije po propisima.

Okupljeni su zatražili reakciju SPC, koja im je zabranila okupljanja u porti lokalnih crkava. Marijana Petković je rekla kako su pre dve nedelje pisali patrijarhu Porfiriju, ali da odgovora nema!

Za subotu je najavljen novi protest i blokada puteva, ukoliko zažive sporni zakoni. Međutim, kako su na protestu rekli "prpa je u vlasti", a vest je pročitala Snežana "iz rudnika".

- Ne mogu da vam kažem, ali mislim da Zakon o referendumu jesam potpisao, a Zakon o eksproprijaciji sigurno nisam - izjavio je danas Aleksandar Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati