Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 11. 2021. 12:34 5

Udruženja osuđuju napad na novinarku lista "Danas"

Novinarka lista "Danas" Snežana Čongradin napadnuta je na Trgu Milana Mladenovića tokom večeri 25. novembra dok je snimala protest koji je organizovan povodom ukljanjanja grafita "Ratko Mladić srpski heroj". Na video snimku koje je Nezavisno udruženje novinara Srbije dobilo od koleginice Čongradin vidi se da ju je napadač udario po ruci i izbio joj telefon dok je uživo prenosila protest za sajt dnevnog lista "Danas". Policija je uhapsila napadača nakon što se incident dogodio, piše u saopštenju Mreže SafeJournalists koja okuoplja medijske profesinalce na Zapanom Balkanu. a koje prenosimo u celosti.

Čongradin je za Safejournalists mrežu izjavila da sumnja da je napadač na nju pripadnik ili simpatizer ekstremne grupe "Levijatan" jer kako navodi nakon napada na nju dobila je niz poruka podrške u kojima se između ostalog navodi i ta informacija potkrepljena fotografijama te osobe sa vođom grupe Levijatan Pavlom Bihalijem.

Predsednik NUNS –a, Željko Bodrožić izjavio je da je ovo: "drugi grubi incident koji se dogodio našoj koleginici Čongradin u poslednjih mesec dana i zbog toga upozoravamo nadležne organe da najozbiljnije shvate situaciju i istraže oba slučaja, a koleginici Čongradin obvezbede nesmetan život i rad. Podsećamo i da ovo nije prvi incident koji je prijavljen nadležnim organima, a u kojem su novinari žrtve pripadnika i simpatizera ekstremne grupe 'Levijatan' i da nijedan od tih slučajeva i dalje nije dobio sudski epilog, što dokazuje našu tezu da nekažnjivost vodi do novih napada."


Mreža SafeJournalists koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruženju novinara Srbije i zahteva da se kolegnici Čongradin pruži neophodna zaštita I svi slučajevi napada na nju u najbržem mogućem roku precesuiraju. Ovim putem upozoravamo nadležne organe I javnost da su se u Srbiji u poslednjih mesec dana intenzivirali napadi na novinare od strane ekstrenih grupa I da je neophodno da policija pruži veću zaštitu novinarima tokom protesta, a da tužilaštvo prati ove slučajeve i podnosi krivične prijave po službenoj dužnosti.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati