Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 11. 2021. 19:50 0

“Dosta tišiNE”: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Srbiji je od januara do oktobra ove godine 17 žena ubijeno u nasilju u porodici, pokazuju najnoviji statistički podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. U našoj zemlji je tokom epidemije korona virusom, zabeleženo 30 odsto više prijavljenih slučaja nasilja u porodici, prema podacima UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija). Crna statistika mora da se promeni. "Dosta tišiNE", slogan je pod kojim se u Srbiji započinje globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u organizaciji ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Nevladine i međunarodne organizacije, pa i strane ambasade, pripremile su brojne događaje širom Srbije tokom pomenutih 16 dana.

Kampanja je započeta simbolično u 5 do 12, u centru Beograda, performansom u kojem je učešće uzelo više od 50 ljudi. Takozvani “flash mob” organizovan je uz pesmu “Tišina”, sa ciljem da se podigne svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. Da se skrene pažnja na ovu temu, da se ohrabre žene da ne ćute, ne trpe, a i da se sve potencijalne žrtve edukuju i informišu o temi kako bi sutra znale da prepoznaju nasilje. Podršku u kampanji pružio je i autor pesme, istaknuti muzički umetnik Momčilo Bajagić Bajaga.

- Danas obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Da bismo označili početak kampanje i naglasili podršku koju pružamo našim partnerima u neumornom radu na suzbijanju rodno zasnovanog nasilja u Srbiji, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu se sa velikim entuzijazmom udružila sa kolegama iz Britanske ambasade (uz dragocenu pomoć grupe profesionalnih plesača) da izvede jedan timski nastup, takozvani fleš mob. Na ovaj način želimo da privučemo pažnju javnosti na kampanju i temu. Pridružite nam se i vi na svoj način u narednih 16 dana, da podržimo lokalne ženske organizacije i pomognemo podizanju svesti o potrebi za suzbijanjem nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji. I što je najvažnije, budimo aktivni svih 365 dana u godini braneći prava žena i ravnopravnost polova - istakao je Džon Ginkel, zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država.

Među plesačima su učestvovali i službenici iz Američke, ali i iz Britanske ambasade. Naime, predstavnici pomenutih ambasada su delegirali svoje ljude da, zajedno sa profesionalnim plesačima plesnog studija Ris, odigraju koreografiju.

- Kao ambasadorka, kao žena i kao majka, ponosna sam što je Britanska ambasada u Beogradu deo kampanje “16 dana aktivizma”. Današnjom akcijom želimo da skrenemo pažnju na problem nasilja nad ženama, problem koji postoji u Srbiji, i kod nas, i širom sveta. Nasilje nad ženama nije samo problem žrtve, nije samo problem žena, već je problem čitavog društva. Britanska ambasada će, zajedno sa UN Women, uskoro lansirati projekat širom Srbije, koji će pomoći boljem razumevanju i rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja na javnim mestima i podržati sigurne kuće. Moramo da rešimo problem, moramo da podržimo žrtve i moramo da okončamo nekažnjavanje. Moramo da čuvamo sve žene – rekla je Šan Makleod, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji.

Jedna od partnerskih organizacija koja će realizovati događaje u pet gradova Srbije tokom ove kampanje je Astra - organizacija posvećena iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, posebno ženama i decom.

- Najzastupljeniji vid trgovine ljudima u Srbiji jeste seksualna eksploatacija. U 90 odsto slučajeva žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije su žene i devojčice. Između 70 i 80 odsto ovih žena ima u svojoj prošlosti iskustvo nasilja: porodičnog, partnerskog ili vršnjačkog. Iskustvo nasilja čini ih ranjivijim, jer bežeći od jednog vida zlostavljanja, završe u klopci drugog. Zato ASTRA u sklopu kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, organizuje pet događaja širom Srbije, kako bi još jednom skrenula pažnju na visoku stopu nasilja prema ženama i devojčicama u Republici Srbiji. Mi iz perspektive svog rada na polju borbe protiv trgovine ljudima, ukazujemo na to kako se nasilje reflektuje i multiplicira sa još težim posledicama, ukoliko na njega pravovremeno ne reagujemo. Zato zajedno sa svim ostalim organizacijama, institucijama i individualnim aktivistkinjama još jednom apelujemo da je „Dosta tišiNE“, prijavite nasilje, jer se tiče svih nas - zaključila je Hristina Piskulidis, menadžerka za komunikaciju NVO ASTRA.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati