Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

15. 11. 2021. 18:49 0

"Sekao je rečima": Poslednje zbogom Slaviši Lekiću

Smrt Slaviše Lekića ogroman je gubitak za novinarstvo, a retki su oni koji su svojim tekstovima i filmovima uzburkavali celu medijsku i političku scenu kao što je on to činio - poruke su sa komemoracije preminulom novinaru koja je održana u beogradskom Dorćol Placu. Sahrana će se održati u utorak na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

"Oštar da boli, ludo hrabar, strastven, neumoran, uporan… On je disao i živeo novinarstvo". Ovo su reči kojima se novinarka Tamara Skrozza oprostila od Slaviše Lekića. A pored nje, poslednje zbogom preminulom novinaru rekle su njegove brojne kolege i prijatelji.

- Ostalo je u novinarstvu još onih kojih, slično Slaviši, imaju talenta, volje, snage da se probijaju kroz mulj u kojem smo prinuđeni da radimo. Retki su, međutim, ako ih uopšte još ima, oni koji kao on seku rečima, koji psuju bez psovke, čiji tekstovi imaju zvuk, miris i ukus. Koji jednom rečenicom uzburkaju čaršiju, a svakim filmom kompletnu medijsku i političku scenu - rekla je Tamara Skrozza.

A uzburkavao je celu tu scenu jer nije bio ničiji, kaže njegov prijatelj i kolega Nenad Zorić.

- Slaviša Lekić je bio opozicija, ne jednoj vlasti - svim vlastima. I to je možda dobro za novinara. Tapšu te po ramenu i govore: "Bravo care", ali loše za čoveka. I ma šta čuli ovih dana, Slaviša nije bio ničiji do svoj - rekao je Zorić.

Svojim perom napisao je i jedan od prvih kritičkih tekstova u socijalističkoj Jugoslaviji, za vreme zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, prisetio se Lekićev prvi urednik Ivan Mrđen. Kaže da je on činio da novinarstvo bude zabavnije i da nikada nije pravio kompromise.

- Da li je taj čovek imao neku strast? Mi smo se ovde okupili i nažalost evo već sedmi dan govorimo, pričamo, žalimo, tugujemo zbog čoveka koji je te strasti prema ovom poslu, kojim se koliko vidim većina nas ovde prisutnih bavi, imao ne za jednog čoveka, nego za čitave redakcije - kazao je Mrđen.

"Nedostajaće Lekić svima, a najviše ovoj umornoj medijskoj zajednici", zaključak je govornika. Srce, strast i žar ostavio je u amanet novinarima koji tek treba da "biju bitke". U kojima moraju da pobede. Zbog njega i svih nas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati