Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

25. 10. 2021. 11:18 21

"Hrkalović može da uništi Stefanovića, ali i Vučića"

Slučaj privođenja Dijane Hrkalović, nekada nezvanično krunisane titulom "najmoćnije žene srpske policije" a sada tabloidno označene kao "šefice mafije", koji podseća na "igre prestola" unutar vladajuće Srpske napredne stranke, pokazuje da je uticaj koji je ona imala delegiran od strane izvršne vlasti, a njen sledeći potez će ukazivati ili na Nebojšu Stefanovića ili na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovako advokat Ivan Ninić komentariše za Danas optužbe koje se Hrkalović stavljaju na teret i razmatra kako bi mogla da se razvija afera oko bivše državne sekretarke MUP-a.

- Ne sumnjam da Dijana Hrkalović može trajno da uništi karijeru Nebojši Stefanoviću, ali isto tako može da uništi karijeru i Vučiću. Ona je i pretnja, ali i upotrebljivo oruđe u Vučićevim rukama, ako ona na to pristane. Ako je na ona u pritvoru na osnovu iskaza "njenog" čoveka u MUP-u, zašto ne bi Stefanović sutra bio u pritvoru na osnovu njenog iskaza - zapitao se Ninić.

"Igre prestola" unutar Srpske napredne stranke, zaoštrene su nakon privođenja Dijane Hrkalović, nastavljaju da ispunjavaju medijski prostor, posebno onaj u prorežimskim tablodima i deset dana nakon njenog privođenja.

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović trenutno odbrojava dane u pritvoru, određenom od strane Višeg suda u Beogradu. Ona je uhapšena pod optužbama za produženo krivično delo trgovine uticajem u slučaju "ubistva na šinama" Vlastimira Miloševića iz 2017. godine, u kome je glavni osumnjičen bio Veljko Belivuk. Međutim, kasnije je sudu vođu navijačko-kriminalne grupe oslobodio usled nedostatka dokaza za to krivično delo.

Uticaj kojim je Hrkalović, kako se optužuje, trgovala, nije "lični", već joj je "delegiran" i potiče isključivo iz političkih veza sa vladajućom strankom koje su je i dovele na poziciju, ocenjuje Ninić.

- Dijana Hrkalović je imala faktičku ili efektivnu moć u MUP-u u onoj meri u kojoj joj je tu moć dala politika, odnosno izvršna vlast. Ona u samom MUP-u nije bila u funkciji države i društva, već u funkciji zaštite interesa SNS i obračuna sa političkim neistomišljenicima, satanizacije svih onih koji na neki način predstavljaju pretnju stranci, rejtingu stranke i lično rejtingu predsednika države - navodi Ninić.

On objašnjava da je delo koje se stavlja na teret bivšoj državno sekretarki, "trgovina uticajem", teško dokazivo jer zahteva mere praćenja u realnom vremenu, a čak i kada su takve mere primenjene, u praksi često dolazi do oslobađanja optuženih. Ovaj stav inače zastupaju i mnogi drugi pravnici koji smatraju da se tužilaštvo hvata za trgovinu uticajem, kada ne poseduje dovoljno dokaza za sigurnu presudu.

- Nije slučajno što je iz njenog mandata u MUP-u uzet jedan detalj koji se temelji isključivo na iskazu Dejana Milenkovića, koji je bio njoj podređen. Skromni i šturi dokazi upućuju nas na zaključak da je ostavljen prostor da ona bude oslobođena, ili da sama preuzme neku vrstu odgovornosti tako što bi napravila sporazum sa Tužilaštvom za lakšu kaznu kao što je kućni zatvor, to smo viđali u praksi - objasnio je Ninić.

Delo koje se Hrkalović stavlja na teret je "najpogodnije", kako objašnjava Ninić, da se sa njom istrguje, odnosno napravi kompromis koji bi zadovoljio javnost zatvarajući aferu, dok bi ona dobila minimalnu kaznu.

- Suština je da se njoj određuje pritvor za bagatelno krivično delo čime joj se ostavlja prostor da razmisli dobro šta želi i u kom pravcu želi. Pritvor od 30 dana je optimum da razmisli da li će da pristane na saradnju i ispuni određena očekivanja. Ona je do sada pokazala izdržljivost koja se manifestuje u njenom ćutanju. Njeno najjače oružje je ćutanje – to izaziva i spokoj kod samog vrha države, ali sa druge strane i nespokoj zato što je ona krstareća raketa sa informacijama koje poseduje i ne zna se da li će ih i kada objaviti - naveo je Ninić.

Dijana Hrkalović mogla bi da bude, kako ocenjuje sagovornik Danasa, hodajući muzej novije srpske istorije, koju je ispisala SNS od 2012. godine do danas, čega su svesni i svi u vrhu SNS te će zato sa njom pokušati da naprave paket aranžman.

- To podrazumeva da joj se obezbedi sloboda, ali da i ona pokaže dobru volju i pomogne predsedniku države da se obračuna sa izmišljenim ili stvarnim pretnjama. Ovo je igra u kojoj ona ne može da dobije sve, od nje se nešto očekuje zauzvrat. Mislim da se najviše očekuje jedan atomski udar na Nebojšu Stefanovića - navodi Ninić.

On kaže da od prvoga dana sve ukazuje na to da će Hrkalović, ukoliko se okrene protiv nekadašnjeg šefa u MUP-u, moći sebi da obezbedi trajno stablinu poziciju, te da je izbor kvalifikacije krivičnog dela i mera pritvora isključivo u svrsi da se Hrkalović ubedi da preduzme takve poteze.

Prognoze da bi Hrkalović mogla da inkriminiše Stefanovića, došle su do Danasa i iz izvora bliskih SNS, o čemu je pisano u okviru teme o političkoj budućnosti ministra odbrane i ljudi bliskih njemu u SNS. Kako su izvori tada naveli, Stefanović se "sada bori za golu slobodu", jer je svestan mogućnosti da Dijana Hrkalović u svom iskazu iznese dokaze o krivičnim delima koja upućuju upravo na Stefanovića, koji joj je bio direktno nadređeni kao ministar unutrašnjih poslova i tokom čijeg mandata su nastala dela koja joj se stavljaju na teret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati