Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Glas Amerike ]

11. 10. 2021. 17:16 8

Jasna poruka EK: Uzdržati se od veličanja zločina!

Potrebno je uzdržavanje od bilo kakvog veličanja ratnih zločina i podsticanje pomirenja, poručila je Evropska komisija povodom peticije koju je osuđeni za ratne zločine Dragan Vasiljković pokrenuo za predsedničko pomilovanje Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

- Evropska unija ima jasan i čvrst stav o potrebi efikasnog prevazilaženja nasleđa iz prošlosti, uzdržavanja od bilo kakvog veličanja ratnih zločina i podsticanja pomirenja - komentar je Evropske komisije na upit Glasa Amerike povodom peticije.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Ernandez istakla je da se od svake zemlje koja teži pridruživanju Evropskoj uniji očekuje da poštuje i promoviše osnovne vrednosti Unije, vladavine prava, demokratije i pravde.

Prethodno je ambasada SAD u Beogradu precizirala da je teško razumeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobađanje osuđenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji.

Zvezdan Jovanović, bivši oficir Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti, služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije u dvorištu zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. Na istovetnu kaznu osuđen je i nekadašnji komandat te jedinice Milorad Ulemek.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati