Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 10. 2021. 18:48 1

Kad će SREDA? Detaljna nedeljna prognoza (FOTO)

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je detaljnu vremensku prognozu za narednu nedelju, u kojoj nas očekuje realno jesenje vreme - ali sa kišom i narednih dana.

- I u ponedeljak kišovito i veoma hladno, a nakon snega, kiša i na planinama. Danas košava jakog intenziteta, a od ponedeljka vetar u slabljenju i skretanju na severozapadni. Sredinom sedmice kratkotrajno poboljšanje, a potom ponovo veoma hlado vreme sa kišom, na planinama sa snegom. Stabilizacija i otopljenje nakon 18. oktobra.

- Srbija i naše područje nalaze se i danas (nedelja) između ciklona sa južnog i srednjeg dela Jadranskog mora, koji će do kraja dana i večeri još više ojačati i snažnog anticiklona sa severoistoka Evrope. Inače, napomenuti ciklon razvijen je i do viših slojeva. Osim iznad istoka i severa, anticklon se nalazi i iznad zapadne Evrope i Atlantskog okeana, pa je širom Evrope vreme stabilno i suvo, dok je nad jugoistokom Evrope i iznad našeg područje vreme veoma hladno i kišovito.

- Dakle, Srbija se danas nalazi u "sendviču" ciklona sa Jadrana i anticiklona sa severoistoka. Ovakva sinoptička situacija dovodi do toga da nam sa Mediterana dolazi do priliva veoma vlažne vazdušne mase, a istovremeno sa severoistoka do prodora veoma hladne vazdušne mase, pa je tokom jučerašnjeg dana na severu Srbije i u Beogradu u jednom danu palo od 20 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, a veća količina padavina očekuje se i do kraja današnjeg dana i tokom ponedeljka.

U Srbiji ovog poslepodneva preovladava oblačno i hladno sa kišom, samo je na severu Srbije suvo, ali će kišna zona zahvatiti i ove predele do kraja dana i večeri. Za razliku od jučerašnjeg dana kada je sneg padao na planinama iznad 1.000 metara nadmorske visine i zabeleo Kopaonik, Zlatar, Taru i više predele Zlatibora i Peštera, kiša danas pada i na najvišim planinama i to zbog toga što je ciklon u svom prednjem delu uslovio priliv nešto toplije vazdušne mase ka višim slojevima atmosfere. Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 7 do 12°C, u Beogradu je 10°C. Sjenica meri 8°C, a Kopaonik i Zlatibor 4°C.

Kako se Srbija i naše područje danas ponovo nalaze između ciklona sa Jadrana i anticiklona sa severoistoka, veoma je izražen gradinet vazdušnog pritiska, pa u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Beogradu, u Vojvodini i na planinama duva umeren do jak istočni, severoistočni i jugoistočni vetar, a u donjem Podunavlju i na jugoistoku Banata povremneo sa olujnim udarima od 80 km/h.

Napomenuta sinoptička situacija očekuje se i tokom ponedeljka, pa će uz kišovito i vetrovito vreme, maksimalne temperatrure biti od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C, a na jugu i jugoistoku Srbije nešto toplije, od 14 do 16°C, uz pojavu pljuskova sa grmljavinom. Tokom dana vetar će oslabiti i do kraja dana vetar će biti u skretanju na severni i severozapadni.

U utorak će se promeniti sinoptička situacija. Istočnije od nas biće prisutan ciklon u prizemlju, a iznad centralne Evrope ciklon u višim slojevima atmosfere. Istovremeno, sa zapada Evrope i sa Atlantika će ojačati uticaj anticklona. U Srbiji se u utorak očekuje slabljenje padavina i prestanak do kraja dana. Očekuje se severozapadno visinsko strujanje i ono će nastaviti i tokom srede i četvrtka.

U sredu u mnogim predelima Srbije biće potpuno suvo i sa dosta sunčanih intervala. Maksimalna temperatura biće od 11-12 do 15-16°C i sreda će biti najtopliji i najsunčaniji dan u narednom periodu.

U četvrtak se iznad Jonskog mora očekuje formiranje ciklona. Ovaj ciklon će se tokom četvrtka i petka premeštati prvo preko južnih, a u petak i u subotu preko istočnih predela Balkana dalje ka istoku us severoistoku i na svom putu donosiće veoma obilne padavine, tj. obilnu kišu, u primorskim predelima Jonskog, Egejskog i južnog dela Jadranskog mora obilne pljuskove sa grmljavinom, dok se na planinama očekuje obilniji sneg.

Ovaj ciklon već u četvrtak doneće južnim i centralnim, a do petka i ostalim predelima Srbije jako naoblačenje sa kišom, a na planinama iznad 900 metara očekuju se susnežica i sneg, a najobilnije padavine očekuju se na jugu, istoku i severoistoku Srbije. Ciklon će sa severa povući i veoma hladnu vazdušnu masu, pa se uz pojačan severni i severozapadni vetar očekuje prodor veoma hladne vazdušne mase i Maksimalna temperatura biće od 6°C na jugu do 12°C na severu Srbije, u Beogradu do 10°C, dok će na planinama opasti na i ispod 0°C.

Dakle, u narednih 7 dana vreme u Srbiji iće pravo jesenje, a maksimalne temperature biće ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za sredinu oktobra.

Prema trenutnim prognozama, oko 17. i 18. oktobra očekuje se stabilizacija vremena i postepeni porast temperatura na vrednosti oko 15°C, a nakon 20. oktobra postoji mogućnost da temperature bar nekoliko dana budu oko 20°C - zaključuje Đurić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati