Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

07. 10. 2021. 12:29 3

Velika promena u vrtićima: Kako će se plaćati izostajanje (FOTO)

Za neopravdano izostajanje deteta iz vrtića roditelji će ubuduće plaćati punu cenu, umesto 50 odsto za dane kada dete nije bilo prisutno, predviđeno je novim Pravilnikom o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koji je donelo Ministarstvo prosvete.

Međutim, dan u obdaništu i dalje će koštati 50 odsto manje u slučaju da dete izostaje zbog bolesti, što se pravda uz potvrdu pedijatra.

Takođe, polovina cene će se obračunavati u vreme kada roditelji koriste godišnji odmor, ali je novina to što predškolskoj ustanovi moraju da donesu kopiju rešenja ili potvrdu o korišćenju godišnjeg odmora koju izdaje poslodavac.

Mogućnost da dete ne dođe u vrtić iz nekih drugih razloga, a da taj dan bude obračunat uz pomenuti popust takođe postoji, s tim što se ovakvo izostajanje mora opravdati pismenom izjavom roditelja, a može da se iskoristi naviše 10 radnih dana u toku radne godine.

Pritom se ne misli na 10 dana u kontinuitetu, već na ukupno 10 dana u toku godine, razjašnjavaju za naš list nadležni.

"Svi ostali slučajevi izostanka se smatraju neopravdanim i naplaćuju se 100 odsto", piše u obaveštenju koje su dobili roditelji u jednoj prestoničkoj predškolskoj stanovi, uz napomenu da se dokazi o izostajanju deteta koji su osnov za umanjenu cenu računa, dostavljaju vaspitačima do 28. u mesecu.

- Mi smo se izborili da se umanjena cena za 50 odsto plaća i ako roditelj zbog aktuelne epidemiološke situacije odluči da ne dovodi dete u obdanište do prestanka važenja preporučenih mera koje ustanova sprovodi radi sprečavanja širenja zaraze. Međutim, strahujemo da će se zbog novih pravila dolaznost povećati, čime će se grupe u koje su upisana deca preko normativa, dodatno opteretiti. Jer roditelji neće tako olako plaćati punu cenu, a da ne dovode decu - kaže za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Zaposleni u predškolskim ustanovama smatraju da nova pravila neće dovesti do povećanja broja mesta u državnim predškolskim ustanovama, ali veruju da su ona doneta kako bi se sprečila pojava takozvanog "čuvanja mesta".

Dešava se, objašnjavaju, da roditelj upiše dete u vrtić i da ga ne dovodi, a plaća tek polovinu mesečnog računa, s obzirom na to da je u prethodnom pravilniku bilo propisano da za dane odsustva deteta korisnik plaća 50 odsto cene.

S druge strane, Suzana Lazarević, iz sindikata "Nezavisnost", kaže za Danas da su i do sada vaspitači bili obavezni da pozovu porodicu i pitaju za razlog dužeg odsustvovanja deteta i da su roditelji bili dužni da taj izostanak pravdaju, jer u suprotnom dete gubi pravo na vrtić.

Ona smatra da će novi pravilnik olakšati komunikaciju predškolske ustanove i roditelja, jer će vaspitači sada imati dokument na koji mogu da se pozovu, a u kome je jasno propisano kada se plaća umanjena cena boravka u obdaništu.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da "na osnovu uvida u stanje u praksi, predviđena rešenja u Pravilniku treba da doprinesu racionalnom i celishodnom obezbeđivanju neophodnih materijalnih uslova za ostvarivanje delatnosti predškolskih ustanova".

Kada se vrtić ne naplaćuje?

Pravilnik predviđa da se odustvo deteta iz vrtića ne naplaćuj u slučaju više sile, radnog ili vanrednog stanja ili drugih vanrednih okolnosti; ako se radi sanacija ili rekonstrukcija objekta, a pritom ustanova ne obezbedi boravak u drugom objektu prilagođenom za boravak dece predškolskog uzrasta, kao i u slučaju epidemije kada je nadležni organ naložio rad u ograničenom kapacitetu ili da dete bude u samoizolaciji zbog procene rizika od širenja zaraze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati