Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 10. 2021. 08:05 6

Slučaj uzbunjivača iz Negotina i posle godinu dana nema epilog

Ni posle godinu dana od afere iz JKP Badnjevo u Negotinu, kada je Siniša Mirović ukazao nadležnima na malverzacije u nabavci mazuta u ovom preduzeću - epiloga još nema. Njegovo uzbunjivanje je predmet u Niškom odeljenju za suzbijanje korupcije, a Tužilaštvo se i dalje ne oglašava o slučaju moguće korupcije.

Podsetimo, nakon što je Mirović, koji je bio rukovodilac radne jedinice u pomenutom preduzeću, saznao da postoje sumnje na malverzaciju u nabavci mazuta za grejanje odlučio je da ovo prijavi licu za prijem informacija u vezi uzbunjivanja. Cena mazuta na tenderu, kako je tada naveo Mirović, bila je duplo manja od cene koja je plaćana kad je mazut isporučen, te je ovo bio crveni alarm i povod da potencijalnu malverzaciju u javnoj nabavci prijavi nadležnima.

- Tada su me obavestili da će ispitati slučaj, a onda samo rekli da se na predlog direktora slučaj zatvara. Meni nisu omogućili uvid u tendersku dokumentaciju za koju sam tražio, kao ni da pratim tok istrage, niti objašnjenje zašto se zatvara slučaj - kazao je uzbunjivač Mirović tada za Direktno.

Nakon ovakvog tretmana od strane nadležnih, Mirović je uložio žalbu, kao što je dozvoljeno Pravilnikom o uzbunjivanju, a obavestio je i nadzorni odbor. Nadležni su, međutim, umesto da slučaj ispitaju promenili radno mesto na kome uzbunjivač radi.

- Nisam dugo čekao osvetu odgovornog lica, koja je došla sa izmenom sistematizacije. Meni tada, kao stručnom licu, protivno Zakonu o zaštiti uzbunjivača menjaju radno mesto. Za rukovodioca radne jedinice, protivno preporuci revizora, ukidaju VII stepen i uvode samo VI. I to ne samo poljoprivredne i šumarske struke nego i društvene, kako bi mogao neko sa Megatrendom da me zameni - objasnio je Mirović.

Razlog za obustavljanje postupka, kako je istakao Mirović, jeste to što je direktor JKP umešan u spornu nabavku mazuta i jer je potpisivao račune koje umesto nadzornog odbora.  

Za njega se, kako je tada istakao, spremilo radno mesto na iznošenju smeća, za koje je do ove izmene bio predviđen VI stepen društvene struke. Ovom izmenom, pak, za ovu poziciju sada je neophodan VII stepen u koji spadaju poljoprivredne i druge struke.

Nakon što je saznao da je istraga obustavljena, Mirović je podneo prijavu i Republičkom tužilastvu. Njegovo uzbunjivanje je još uvek predmet u Niškom odeljenju za suzbijanje korupcije, ali o svom slučaju, iako je pismeno zahtevao, nije dobio nikakve informacije. Prošlo je gotovo godinu dana, Tužilaštvo se i dalje ne odlašava, suđenje nije zakazano, a sudi se po hitnosti.

Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja, kao i Zakon o uzbunjivanju, izričito kaže da se uzbunjivač ne sme staviti u nepovoljniji položaj, što između ostalog podrazumeva i "raspoređivanje ili premeštaj na drugo radno mesto". 

Ovo je samo još jedan od dokaza kako funkcioniše "pravna" država koja štiti lokalne zvaničnike kada na površinu ispliva korupcionaška afera, a uzbunjivači kao što je u ovom slučaju sa Mirovićem, umesto da dobiju pohvale zbog savesnog delovanja, oni se sputavaju i kažnjavaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati