Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 09. 2021. 12:02 6

Belgijska firma otpustila predsednika sindikata "Sloga"

Marko Pantić, predsednik sindikalne organizacije "Sloga" u belgijskoj kompaniji "Metech" iz Smedereva dobio je otkaz Ugovora o radu zbog čega će Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pravdu morati da potraže na sudu, navodi se u saopštenju ovog sindikata.

U saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga", čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Otkaz ugovora o radu je donet uz obrazloženje da Marko Pantić, zaposlen kao zavarivač, ne ostvaruje rezultate rada, takozvani radni učinak, što apsolutno ne odgovara istini.
Radi se o sračunatoj i podloj odluci belgijskog rukovodstva i podaničkog menadžmenta "Metech" kompanije, sa kojom Sloga ima problema gotovo tri godine unazad, jer je kompanija od samog momenta osnivanja sindikata izbegavala kontakte i na razgovore je pristala tek nakon intervencije ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji.

Početkom ovog meseca, posle više beskorisnih i neproduktivnih onlajn sastanaka između predstavnika kompanije i sindikata, došlo je i do zvaničnog sastanka gde im je po ko zna koji put skrenuta pažnja na aktuelne probleme u kompaniji. Da su zarade male, uslovi rada očajni, a odnos menadžmenta prema radnicima užasan, jer se događalo da menadžeri pijani dolaze na posao, vređaju i maltretiraju radnike. O igrokazu sa figuricama Štrumpfova koje je na društvenim mrežama "aranžirao" jedan od direktora kompanije, Valter Knabe, da i ne govorimo.

Umesto rešavanja navedenih problema, ispostavilo se da su predstavnike sindikata pozvali na razgovor da bi ispunili formu “lažnog socijalnog dijaloga” i da Marku Pantiću nakon toga uruče otkaz, iako na samom sastanku nije bilo pomena o njegovoj produktivnosti u firmi. Marko je drugi sindikalac u toj stranoj kompaniji koji je dobio otkaz zbog bavljenja sindikatom.
Zato nas kao sindikat posebno zabrinjava činjenica da "Metech" dolazi iz srca Evropske unije i kolevke sindikalizma i da potpuno neočekivano maltretiraju radnike. Tamo svojim radnicima plaćaju zarade preko 5.000 evra, a ovde gledaju da ih drže u visini 350, sa slabom zaštitom na radu i bez mogućnosti širenja sindikata i potpisivanja kolektivnog ugovora. Koliko stvarno žele sindikat u svojoj kompaniji govori i to da su predsedniku sindikata Marku Pantiću koji je uredno dolazio u Beograd na svaki onlajn sastanak sa njima nezakonito oduzimali dane od godišnjeg odmora.

Zbog toga su, uostalom, poput južnokorejske "Jure" osnovali savet zaposlenih samo da bi ugušili sindikat i omeli mogućnost reprezentativnosti i potpisivanja kolektivnog ugovora.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" će povodom ovog nezakonitog otkaza nastaviti još jaču aktivnost i organizovati proteste podrške ispred te kompanije o čemu će javnost u narednim danima biti blagovremeno obaveštena", zaključuje se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati