Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 09. 2021. 15:05 8

Mali, "izmišljene cifre" ste vi stavili na vaš sajt

Ministre Mali, "izmišljene cifre”, o kojima govorite u vašem saopštenju, bukvalno su sve prenete sa sajta vašeg Ministarstva, izjavio je Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

U mesečnom izveštaju Uprave za javni dug Ministarstva finansija iz jula 2012. godine, kada ste preuzeli vlast, navedeno je da je ukupan javni dug Srbije 15,47 milijardi evra, što je u tom trenutku bilo 44,75% BDP-a, odnosno ispod ograničenja od 45%, predviđenog fiskalnim pravilima iz Zakona o budžetskom sistemu - piše u saopštenju, koje prenosimo u celosti:

Devet godina kasnije, u mesečnom izveštaju Uprave za javni dug za jul 2021. godine, javni dug zemlje je 28,72 milijardi evra. Ne znamo koliko ste zemlju zadužili tokom avgusta, ali znamo da ste u septembru izdali zelenu i konvencionalnu obveznicu, kojima ste nas zadužili za dodatnih 1,75 milijardi evra. To znači da je javni dug povećan na najmanje 30,47 milijardi evra, što je tačno 15 milijardi evra više nego kada ste došli na vlast.

Istovremeno, u tabeli "Osnovni makroekonomski indikatori" na sajtu vašeg ministarstva, navedeno je da je BDP na kraju 2011. godine bio 35,43 milijarde evra, a na kraju 2020. godine 46,47 milijardi evra. Na osnovu tih podataka, BDP u evrima povećan je za 11 milijardi evra.

Znači, upravo onako kako sam vam i rekao: javni dug je povećan za 15 milijardi evra, a BDP za samo 11 milijardi evra.

Što se tiče javnog duga od 70% BDP-a, koji pominjete, prema tabeli "Javni dug Republike Srbije", opet sa vašeg sajta, taj iznos je ostvaren tek na kraju 2015. godine, dve i po godine nakon što ste došli na vlast i u trenutku kada je Aleksandar Vučić više od godinu i po dana bio predsednik Vlade i posledično najodgovorniji za taj rezultat.

To znači da niste ispoštovali ni fiskalno pravilo o 45% udela javnog duga u BDP-u iz našeg Zakona o budžetskom sistemu, a ni evropski mastriški kriterijum od 60% udela javnog duga u BDP-u.

Kao što vidite, cifre nisu izmišljene, ali su izmišljene vaše priče o ekonomskim uspesima i blagostanju Srbije, koja je danas jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, koju želi da napusti čak 83% radno sposobnog stanovništva - poručio je Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije SSP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati