Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 09. 2021. 14:35 14

"Mali, svako zaduživanje pravdate vraćanjem starih dugova"

Ministre Mali, ili imate problem sa matematikom ili sa zdravom logikom, pa se svaki put prilikom zaduživanja pravdate vraćanjem starih dugova. Da je tako, javni dug bi ostao 15 milijardi evra, koliko je bio u julu 2012. godine, a ne bi dostigao današnjih 30 milijardi evra, uz opasnost da pređe 50 milijardi evra ako samo realizujete projekte koje ste već ugovorili - kaže Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

Posebno je zanimljivo što u pravdanju prekomernog zaduživanja skoro uvek otplaćujete isti dug - onaj za obveznicu od milijardu dolara, izdatu 2011. godine sa prinosom od 7,25%. Samo ću vas podsetiti da ste:

-        u novembru 2016. godine, prilikom uzimanja dve milijarde dolara kredita od vlade Abu Dabija, naveli kako ćete sredstva iskoristiti za otplatu najskupljih dolarskih obaveza,

-        u junu 2019. godine, prilikom izdavanja obveznice od milijardu evra, objasnili da ste deo sredstava iskoristili za prevremenu otplatu dolarske obveznice koja dospeva 2021. godine,

-        u novembru 2020. izjavili da ste obveznicom od 1,2 milijarde dolara prevremeno otplatili 900 miliona dolara iste dolarske obveznice,

-        pre dva dana izjavili da ćete emitovanu evroobveznicu od 750 miliiona evra navodno opet  potpunosti koristiti za otplatu iste obveznice od milijardu dolara.

Po vašim izjavama, na kraju će ispasti da ste zadužili zemlju za 15 milijardi evra da bi vratili dug od milijardu dolara.   

Što se tiče ulaganja u Beograd, koje stalno spominjete, samo ću vas podsetiti da su periodu 2008-2013. Prosečna ulaganja na godišnjem nivou bila 224 miliona evra ili 33% Budžeta, a u 2014-2020. samo 72 miliona evra, što je manje od 10% budžeta. Istovremeno, nabavke roba i usluga su, sa 125 miliona evra godišnje, porasle na 270 miliona evra! Umesto da investirate u bolji život Beograđana, vi za osam godina vlasti niste izgradili bukvalno ništa, a budžetska sredstva ste preusmerili na nameštene javne nabavke, angažovanje partijskih kadrova i kombinacije sa arapskim partnerima. 

Konačno, hvalite se da ste “hrabro izašli na međunarodno tržište”, a jedino je tačno da ste hrabro iskoračili u vrtlog prekomernog zaduživanja i ceo narod vučete sa sobom u taj ambis - zaključuje Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati