Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 09. 2021. 21:01 6

Petar Božović: Deca se ne brane samo na bilbordima

"Ovaj ustanak je buđenje svesti i saveti kod zatečenog naroda, buđenje savesti kod onih koji odlučuju o tim stvarima. Mi se borimo za nešto iskonsko i istinsko. Što se tiče nas, naših potomaka i dece, deca se ne brane samo na predizbornim bilborbima, nego se deca brane tamo gde još postoje ptice, muve, gospodin dabar iz Zasavice, Rađevine, naše Drine", izjavio je glumac Petar Božović, u "Utisku nedelje".

U prvoj emisiji nove sezone "Utiska nedelje", Olja Bećković je pored Božovića, ugostila i dekana Šumarskog fakulteta, Ratka Ristića, kao i Mariju Alimpić, predstavnicu Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu". 

Tema emisije je bila ekološka situacija u Srbiji, sa osvrtom na juče održan "ekološki ustanak" u Beogradu.

- Da sam bio tamo rekao bih mnogo stvari. Jedna je "Svaki Beograđanin je presrećan kad bi video da Beograd nije najzagađeniji grad na Zapadnom Balkanu, Evropi, celoj zemaljskoj kugli" - izjavio je Božović i dodao:

- Podsetio bih na slavne reči majora Gavrilovića, koji je svom puku rekao otpilike: "Vi nemate šta da brinete za živote vaše, oni više ne postoje". Od tada je prošao ceo jedan vek, od tada je srpski narod stradao stotinama hiljada i milionima. Danas u slobodnoj zemlji, mi imamo i te kako da brinemo za naše živote. To je jedno od ključnijh pitanja - konstatovao je Božović, koji je bio jedan od brojnih uglednih ličnosti koje su pozvale građane na "ekološki ustanak".

Marija Alimpić je podsetila na posledice po životnu sredinu koje je Rio Tinto ostavio na Madagaskaru.

- Koliko je dobro Rio Tinto prečistio vodu, govori da je u južnom Madagaskaru na pomolu humanitarna katastrofa. Brojne velike svetske reke su zagađene. Nas Rio Tinto i njihova saopštenja uopšte ne interesuju. Imamo sasvim dovoljno podataka i izjava akademika da znamo da mi njihov dolazak ne želimo - kazala je Alimpić.

Ona je naglasila da su svi svesni koliko je projekat Rio Tinta katastrofalan, ne samo za Jadar, nego i za Rađevinu.

- Apelujemo da se ljudi sete da postoji i ta Rađevina, gde se spremaju da poseku zdravu šumu. Naš najveći problem je sad Vlada, kao i lokalne samouprave. Rio Tinto ne interesuje šta će tu da se desi - upozorila je ona.

Božović je naglasio da "gde se pojavio Rio Tinto, tamo trava više ne niče".

- Ova borba je samo deo borbe protiv zagađenog duha - kazao je on, ukazavši da u ovoj borbi ne treba da postoje "mi" i "vi", jer većeg neprijatelja od Rio Tinta nemamo.

Dekan Šumarskog fakulteta smatra da je jedino pravo rešenje koje donosi korist za narod, odlazak Rio Tinta iz Srbije.

- Taj kraj ima fantastične potencijale za poljoprivredu. Može godišnje da da 100 miliona evra. To bi dalo materijalni input čitavom kraju Jadra i Rađevine - konstatovao je Ristić.

On ističe da naša politička elita gubi mogućnost da vidi običnog čoveka sa njegovim potrebama, te da to stvara bahatost od strane vlasti, koja ne vidi budućnost u ovoj zemlji kad se tako odnosi prema resursima.

- Čitava naša teritorija bi bila zagađena kada bi počelo iskopavanje - rekao je on, dodavši da vlast mora da služi narodu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati