Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

15. 08. 2021. 19:37 32

Oglasilo se Ministarstvo o padu BU na Šangajskoj listi

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da će sa Konferencijom univerziteta Srbije (KONUS) nastaviti da radi na implementaciji najboljih rešenja i dobrih praksi i da će to u budućnosti doprineti boljoj poziciji na Šangajskoj listi.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da će nastaviti sa sinergijskim aktivnostima sa KONUS i dodalo da je ta konferencija i u prethodnom periodu bila značajan partner u zakonodavnim i naučno-stručnim procesima.

Beogradski univerzitet je ispao sa Šangajske listi 500 najboljih univerziteta u svetu, a zbog čega su opozicione stranke okrivile vlast.

Ministarstvo je navelo da je prethodnih godina u cilju stvaranja podsticajnog i izvesnog okruženja za naučna istraživanja reformisan sistem finansiranja nauke i da je povećano ulaganje u razvoj naučne infrastrukture.

- U odnosu na period od pre deset godina ulaganja u nauku su veća za 80 odsto, sredstva ulagana u razvoj infrastrukture veća su tri puta, a primanja naučnika veća su za 35 odsto - navodi se u saopštenju.

Podseća se i da su formirani posebni fondovi – Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost, putem kojih se značajna sredstva ulažu u istraživnja u okviru svih oblasti.

Za finansiranje projekata koriste se i budžetska sredstva, ali i raspoloživa sredstva iz fondova EU.

Navedeno je da će samo za program ‘Ideje’ Fonda za nauku država sa 30 miliona evra podržati najbolje istraživačke projekte.

Dodaje se i da se kroz program PROMIS finansira 59 projekata, a da maksimalan budžet jednog projekta iznosi do 200.000 evra.

- Podržana su i medicinska istraživanja kroz poseban kovid program, a značajna sredstva ulažu se kako bi naučnici imali što veća postignuća iz punopravnog članstva u CERN-u - dodalo je Ministarstvo.

Navedeno je i da je Fond za inovacionu delatnost od osnivanja uložio ukupno 37 miliona evra u razvoj inovacija i to, kako je precizirano, 31,2 miliona za realizaciju 227 inovativnih projekata.

Podseća se da se širi mreža od 65 instituta i da se osnivaju novi, kao i da se širi i meža naučno tehnoloških parkova u čiju je izgradnju i opremanje je uloženo više od 53,7 miliona evra.

Ističe se i da je cilj države da istraživačima, a posebno mladim, stvori uslove za rad u Srbiji i da ih zato podstiče za uključivanje u naučnoistraživački rad u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama.

- Do sada je po sva četiri poziva uključeno 1.657 mladih istraživača-studenata doktorskih studija - navelo je ministarstvo.

Ističe se i da svim tim aktivnostima država Srbija nastoji da stvori dobre i podsticajne uslove za naučno istraživački rad i izražava uverenje da će to doprineti da kvalitet naučnnih radova i njihova citiranost budu veći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati