Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 07. 2021. 17:04 1

"Vlast štiti Ziđin i dozvoljava uništavanje životne sredine"

"Letnji period je, pored velikih vrućina i masovnog odlaska građana na godišnje odmore, idealno vreme da vlast progura na "mala vrata" nezakonita rešenja kada "niko ne gleda", kada nema ljudi koji mogu da se pobune, kada vrućine od 40 stepeni otežavaju organizovanje protesta", naveo je Igor Radošević, predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

U saopštenju Igora Radoševića, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Tako je i u ovom slučaju, Ministarstvo zaštite životne sredine donelo rešenje da nije potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta skladištenja zapaljivih tečnosti i skladišta opasnog otpada na teritoriji KO Brestovac, na području grada Bora, a po zahtevu "Servis Zijin mining"!

Odbor za ekologiju SSP postavlja pitanja:

Ko normalan može da donese takvo rešenje čime se ugrožava zdravlje građana?

Ko ima pravo da kaže da nije potrebna Studija uticaja na životnu sredinu za skladištenje zapaljivih tečnosti? A pogotovo za opasan otpad?

Da li će ministarka Irena Vujović, zajedno sa svojim timom, da snosi krivičnu odgovornost kada dođe do masovnog trovanja ljudi, životinja, uništavanja plodne zemlje, uništavanja reka i potoka?

Zašto vlast zastupa interese kineske kompanije Zijin umesto interesa svojih građana?

Kao jedan deo rešenja Ministarstvo navodi da je proizvođač dužan da sačini plan upravljanja otpadom ako godišnje proizvede 100 tona neopasnog otpada ili 200kg opasnog otpada!

Naše pitanje je ko će to da nadgleda i izmeri? Ili ćemo Kinezima da verujemo na reč? Koje će posledice Zijin da snosi ako ne ispuni svoje obaveze? Kao i do sada – NIKAKVE!

Očigledno je da država ispunjava sve uslove i želje koje kineske kompanije zatraže. Ključeve grada Bora su već dobili. Pitanje je samo vremena kada će Kinez postati gradonačelnik Bora.

Rešenje: Odbor za ekologiju i životnu sredinu SSP traži da se Studije o uticaju na životnu sredinu moraju obavezno uraditi, pogotovo u situacijama gde postoji skladištenje zapaljivih tečnosti i opasnog otpada koje mogu dovesti do hazarda i ekoloških katastrofa. Smatramo da niko nema prava da rizikuje zdravlje i živote naših građana, da uništava zemlju i vode tvrdeći da Studije uticaja na životnu sredinu nisu potrebne. Posle smene vlasti, svi štetni ugovori će biti raskinuti, dok će Studije uticaja na životnu sredinu biti obavezne", zaključio je u saopštenju Igor Radošević, predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati