Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

20. 07. 2021. 07:53 5

Novi udar na džep: Poskupljuje i kafa

Poskupljenje sirove kafe prouzrokovaće veću cenu kafe u maloprodaji i u Srbiji, izjavio je generalni direktor kompanije Štraus Adriatik Siniša Daničić.

- Štraus Adriatik održava stabilnu cenu kafe od 2017. godine kada je i bilo poslednje poskupljenje naših proizvoda. Industrija kafe ima svoje specifičnosti koje je čine kompleksnom kada je reč o očuvanju stabilnosti. Trenutne cene sirove kafe su za oko 70 odsto veće nego početkom godine, a njena cena učestvuje sa preko 90 odsto u formiranju cene finalnog proizvoda - kazao je Daničić.

Kako je dodao, pored skoka cena sirove kafe, do danas su i akcize na kafu uvećane 8,5 odsto, što je specifičnost lokalnog tržišta.

- Do sada smo cenovne oscilacije uspevali da apsorbujemo u korist naših potrošača i na račun sopstvene profitabilnosti, ali ovo povećanje cena sirove kafe je preveliko i nema sumnje da će se odraziti i na naše tržište. Pokušaćemo da amortizujemo trenutno kretanje i globalno poskupljenje na berzi, ali verujem da ćemo prve cenovne korekcije primeniti pre kraja trećeg kvartala 2021. godine - rekao je Daničić.

Istakao je da se još ne zna precizno koliko će to poskupljenje iznositi, ali će se kompanija potruditi da bude najmanje moguće, kako ne bi ugrozila ljubitelje kafe.

- Skok cena sirove kafe na svetskom tržištu prevashodno je uslovljen globalnom COVID-19 pandemijom, ali i velikom sušom u Brazilu, najvećom u poslednjih 20 godina. Sa druge strane, Vijetnam imao dosta dobru godinu, međutim tu smo se susreli sa velikim logističkim izazovima koji su se reflektovali na nedostatak i kašnjenje kontejnera i očekujemo da će se to intenzivno nastaviti i u drugoj polovini godine - rekao je Daničić.

Da podsetimo, najavljeno poskupljenje kafe samo je jedan u nizu udara na džep građana, budući da su od početka godine mnoge stvari poskupele, kao što su struja, porez, TV pretplata, cigarete...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati