Društvo i ekonomija

[ Izvor: Detektor.ba ]

20. 07. 2021. 17:12 4

Profesori iz Srbije koriste vakuum u pravilima da povećaju normu u Republici Srpskoj

Koristeći se nedovoljno dobrim propisima i kontrolama, profesori iz Srbije predaju na fakultetima u Republici Srpskoj (RS) iako na fakultetima u Srbiji već imaju ispunjenu normu ili nemaju dozvolu da predaju u inostranstvu. Istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) takođe je pokazalo zabrinjavajući nivo netransparentnosti obrazovnih institucija i nezainteresovanost inspektorata da prate sprovođenje zakona.

Mada je prešao više od 150 kilometara do Beograda, gde se sastao s novinarima, Despotović na kraju nije pristao govoriti zvanično o svom profesorskom angažmanu u Foči, te da li za to ima potrebnu dozvolu svog matičnog fakulteta.

U ovom gradu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) on predaje studentima, ali za takav angažman nije mogao novinarima pokazati važeće odobrenje nastavnog veća Visoke medicinske škole u Ćupriji, što je dužan imati po Zakonu o visokom obrazovanju Srbije.

Kasnije je, nakon novih upita, u zvaničnom razgovoru potvrdio da nema potrebnu saglasnost.

- Imam saglasnost moje katedre, u međuvremenu ne znam šta su uradili. Nisu dali saglasnost, ja bih znao da je to bilo - rekao je on.

Radi sprečavanja sukoba interesa i održavanja kvaliteta nastave, nastavnik visokoškolske ustanove može zaključiti ugovor s drugom visokoškolskom ustanovom u zemlji ili inostranstvu samo uz prethodno odobrenje stručnog organa ustanove u kojoj radi, navodi se u Zakonu o visokom obrazovanju Srbije.

Prema ovom zakonu, stručni organ visoke škole je nastavno-stručno veće.

Ali ni Despotović niti Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija u Ćupriji nisu BIRN-u BiH potvrdili da on ima saglasnost nastavnog veća.

U Foči, gde Despotović predaje tri predmeta, čini se da nisu previše zabrinuti zbog nepostojanja odobrenja niti je na tome posebno insistirano. U Prosvetnoj inspekciji u Republici Srpskoj su BIRN-u BiH objasnili da oni nemaju nadležnost da kontrolišu da li se u ovom entitetu poštuju zakoni Srbije.

On je Višu medicinsku školu u Ćupriji završio 2001. godine, nakon čega 2003. upisuje Fakultet za menadžment u Zaječaru. Despotović 2014. godine stiče diplomu Više medicinske škole u Ćupriji dobijajući zvanje strukovne medicinske sestre [tehničara] i iste godine i diplomu doktora medicinskih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Istraživanje BIRN-a BiH pokazalo je da više profesora koji rade na puno radno vreme u Srbiji takođe predaje na ovom fakultetu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić ima isti pristup novinarima kao i Despotović. On je pristao na razgovor s novinarima, ali je na samom razgovoru odbio govoriti zvanično o normi na koju je Despotović angažovan i da li je insistirao na odobrenju od njegove matične obrazovne ustanove.

Medicinski fakultet u Foči, koji pripada Univerzitetu Istočno Sarajevo, angažuje najmanje pet profesora koji predaju i u Beogradu, Zemunu, Novom Sadu i Podgorici. Ali iz fakulteta u Foči nisu dostavili podatke o konkretnoj normi na koju su ovi profesori angažovani.

Ostatak priče možete pročitati ovde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati