Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 07. 2021. 15:08 46

"Ceca skinula 'Srpsku majku' sa Jutjub kanala"

"Do sada je emisju "Svetlana Ražnatović: Srpska majka", u okviru serijala "Junaci doba zlog", odgledalo gotovo million ljudi, na televiziji N1, YouTube-u i drugim društvenim mrežama. Odgledaće je još milioni, jer nas niko i ništa neće zaustaviti da građanima Srbije, novinarski profesionalno, prezentujemo i biografiju žene koja želi da iz sećanja ovog naroda izbriše sopstvenu neestradnu prošlost", navodi se u saopštenju Audio i video produkcije JSP.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Poštujući profesionalne standarde, dužnu novinarsku pažnju, te uključujući i konsultacije sa svojim pravnim zastupnicima, ne bi li izbegli sve zamke "autorskih prava" ili zaštite "lika, dela i žiga", šta god podrazumevalo to na šta se pevačica pozivala, Audio i video produkcija JSP, zbog pretnji i pritisaka Svetlane Ražnatović, u tom smislu je sa maksimalnim oprezom pristupila objavljivanju emisije "Srpska majka".

Dva dana od emitovanja, na zahtev zvaničnog YouTube kanala "Ceca music", posle 526.000 pregleda samo na ovoj mreži, emisija je skinuta sa YouTube kanala emitera, televizije N1.

Isključivi cilj emisije "Srpska majka", kao i svih prethodnih iz serijala "Junaci doba zlog", bio je i jeste javno informisanje, odnosno kritički prikaz javnih ličnosti koje su imale ili imaju svojevrsni uticaj u javnosti, te da u skladu sa pozitivnim propisima naše države proizvodnja i ove emisije predstavlja izraz slobode izražavanja autorskog tima, koja nije ograničena saglasnošću gospođe Ražnatović, javne ličnosti čiji postupci mogu biti predmet javne kritike u svakom slobodnom demokratskom društvu. Tako tumačimo ovdašnji Zakon o javnom informisanju.

Emisija "Srpska majka", kao i ceo serijal "Junaci doba zlog", originalni je autorski projekat gde se uz pomoć video klipova, citata iz medija, autorskih tekstova aktera serijala ili, kao u slučaju Svetlane Ražnatović - isečaka sa koncerta ili spotova gradi profil ličnosti, bez izuzetka, u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije, između ostalog i Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

Prema tom zakonu (član 49.) dozvoljeno je bez dozvole autora i bez plaćanja autorske naknade umnožavanje, kao i drugi oblici javnog saopštavanja kratkih odlomaka autorskog dela (pravo citiranja), odnosno pojedinačnih kratkih autorskih dela, pod sledećim uslovima:

1) da je delo objavljeno;

2) da se pomenuti delovi, odnosno kratka dela, bez izmena, integrišu u drugo delo ako je to neophodno radi ilustracije, potvrde ili reference, uz jasnu naznaku da je reč o citatu i u skladu sa dobrim običajima;

3) da se na pogodnom mestu navede ko je autor citiranog dela, koji je naslov citiranog dela, kada je i gde je citirano delo objavljeno, odnosno izdato, ukoliko su ti podaci poznati.

Sve smo to ispoštovali.

Smatramo posebno apsurdnim pozivanje na Zakon o žigovima jer Audio produkcija JSP radeći ovu emisiju nije za cilj imala promet robe i usluge pod imenom Svetlane Ražnatović niti je planirala da iskoristi njen znak, brend, žig ili šta li već, za označavanje robe i usluge u klasama u kojima je gospođa Ražnatović podnela prijavu za priznanje žiga.

Ne želeći da se suoči sa istinom o sebi, Svetlana Ražnatović je suspendovala pravo i onima koji bi da se upoznaju sa burnim životom "folk dive". Ponaša se kao stari hrast čija krošnja baca veliku senku koja se u tišini pomera u krug: Ceca veruje da u toj senci može da opstane samo idilična slika o njoj i ništa drugo sem, eventualno - tišine.

Audio i video produkcija JSP učiniće sve da emisiju povrati na You tube kanal i da istina o Svetlani Ražnatović, koliko ona god žmurela pred njom, dopre do svih zainteresovanih. Čak i po cenu da se napravi potpuno nova dokumentarna emisija koja će oslikati njen turbulentan život u kome se prepliću uspesi i neuspesi, ratni zločini i koncerti, ogrlice i "nanogice", kriminalci i političari. Iz koje će se, kao i iz "zabrane" "Srpske majke" jasno videti da životi i javnih ličnosti nisu kompilacija mudrih izbora i dobrih odluka, već zbir svih poteza koje su vukli tokom svog života", zaključuje se u saopštenju Audio i video produkcije JSP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 46

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati