Društvo i ekonomija

[ Izvor: Politika ]

11. 07. 2021. 17:09 4

Još nepoznat uzrok eksplozije u "Slobodi"

Još nije poznato šta su uzroci dve eksplozije koje su se dogodile 4. i 19. juna u vojnoj fabrici "Sloboda" u Čačku. U prvoj nesreći eksplodirao je magacin pun municije, a u drugom je u vazduh odletelo skladište baruta.

 

- U toku su opsežne analize, obimno i složeno multidisciplinarno veštačenje čiji rezultati će biti saopšteni nakon njihove verifikacije - odgovoreno je za Politiku u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku u čijoj su nadležnosti ovi slučajevi.

Iz tužilaštva dodaju da se konstantno preduzimaju sve radnje čiji je cilj otkrivanje razloga eksplozija u "Slobodi".

Specijalizovane deminerske jedinice iz Remontnog zavoda u Kragujevcu pre dva dana počele su da uništavaju neeksplodirane granate u okolini "Slobode".

Iz ove fabrike su pre toga obavestili građane da, ukoliko čuju detonacije, znaju da je u toku kontrolisano uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava. Reč je o zaostalim granatama koje su se razletele po okolnim livadama i voćnjacima nakon dve velike eksplozije.

Posle prve nesreće u magacinu vojne kompanije, u dvorištima ljudi koji žive oko fabrike našao se veliki broj i neeksplodiranih granata. Zato su mnogi u strahu da obrađuju njive i kose livade, preneli su lokalni mediji.

Kako se nezvanično saznaje, veći deo radnika "Slobode" se pre dva dana vratio na posao. Međutim, jedan broj zaposlenih je otišao na odmor dok se ne stabilizuje situacija u kompaniji.

Nakon poslednje eksplozije u fabrici "Sloboda", iz sindikata su rekli da se ta grana industrije nalazi u velikom problemu. Proizvodnja nije bezbedna i oprema je zastarela.

Čačak je u ranim jutarnjim satima 4. juna potresla serija eksplozija u magacinu gotovih proizvoda. Kako je saopšteno iz kompanije, do požara i detonacije došlo je u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara. Požar je nakon kratkog vremena prerastao u serijske eksplozije od kojih je pričinjena materijalna šteta na delu objekta za skladištenje i elemenata za kompletiranje municije. U ovoj nesreći nije bilo povređenih.

Petnaest dana kasnije dogodio se novi akcident u magacinu baruta "Slobode". Od siline detonacije pričinjena je materijalna šteta na fabrici, ali i na objektima u gradu. Kasnije je izbio i požar u obližnjoj šumi.

U noći kada se desila druga eksplozija evakuisano je više desetina porodica koje žive u blizini pogona.

Prema izjavama lokalnih zvaničnika, ove dve detonacije nisu povezane.

Slični događaji u fabrici "Sloboda" događali su se i ranije. Prema napisima medija, u eksploziji 2010. jedan radnik je povređen, a tri godine kasnije dvoje zaposlenih je ozleđeno u eksploziji u proizvodnoj liniji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati