Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 07. 2021. 12:45 3

Popović o doktoratu Malog: Nije lako oboriti nešto što je sa jasnoćom dokazano

Univerzitet će svakako odgovoriti na presudu Upravnog suda kojom je poništena odluku Senata Univerziteta u Beogradu o plagijatu doktorske disertacije Siniše Malog, najavila je u Novom danu TV N1 odlazeća rektorka Ivanka Popović.

Popović je rekla da je, što se akadamske zajednice tiče, slučaj doktorske disertacije ministra Malog završen, i podsetila da se presuda suda odnosi na proceduralna pitanja.

- Univerzitetska tela i organi se bave time u skladu sa vremenskim rokovima koje je sud dao, svakako da će Univerzitet odgovoriti na ovo što je presuda suda. Tu važnu ulogu igra sam matični fakultet na kojem je doktorat odbranjen, to je FON - kazala je Popović.

Upitana postoji li mogućnost da odluka o tome da je doktorska disertacija ministra Malog plagijat bude promenjena, odlazeća rektorka Univerziteta u Beogradu je navela da razne odluke mogu da se donesu, te da je pitanje kako će se tela i organi Univerziteta dalje ophoditi prema podacima koje imaju na raspolaganju.

- Ali nisam sigurna da će do toga doći ni tako brzo, niti da je tako lako oboriti nešto što je sa priličnom jasnoćom pokazano da jeste tako, ali sačekajmo da vidimo šta će biti ishod svega ovoga - poručila je ona.

Popović je podsetila da su prethodnih godina usvojeni jasni propisi i procedure u vezi sa plagijatima, i dodala je da se nada da će Univerzitet nastaviti da čuva svoje dostojanstvo i u budućnosti, i da neće dozvoliti fda takvi slučajevi uruše njegovo dostojanstvo.

- Najgore su one situacije kad imate pritisak sa svih strana da se reaguje, i nekad ono što bi delovalo zdravorazumski da uradite, nije uvek moguće. Vezano je za određene propise koji moraju da se slede. To nije robovanje propisima. Posebno kad imate osetljive situacije, jedini način da obezbedite kredibilitet je da poštujete propise - istakla je gošća Novog dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati