Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 07. 2021. 16:30 12

Majka autističnog dečaka: Licemerna Darija Kisić

Dom u Šapcu je jedini dom u Srbiji koji je nov, dobro opremljen i dobro funkcioniše. Jedini problem je što nema dovoljno zaposlenih, osoblja koje će adekvatno, bez mnogo napora brinuti o našoj deci pa je licemerno od ministarke da ide baš u najbolji dom da bi se sakrilo stanje u drugim domovima kao što su Sremčica, Veternik, Kovin, Bečej i mnogi drugi - navodi za Direktno.rs majka autističnog dečaka koji je u šabačkom domu, Ljubica Stjepanović Muhić.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, otišla je danas u nenajavljenu posetu Domskom odeljenju za smeštaj dece mladih i odraslih pri Centru za socijalni rad u Šapcu i "na licu mesta se uverila o uslovima u kojima žive deca ometena u razvoju". Ono što se u saopštenju očigledno ne navodi jeste da je dom u Šapcu jedan od retkih koji u našoj zemlji funkcioniše.

- Čitala sam tekstove o stanju dece i odraslih sa smetnjama u razvoju i to me jako uznemirilo. Godinama sam slušala te ružne priče, nažalost, po mojim saznanjima tačno je. Treba se boriti da svi domovi dobro funkcionišu kao u Šapcu - navodi Ljubica.

Ona ističe da se pored onog u Šapcu, drugi dobro opremljen dom dnevnog tipa nalazi na Bežanijskoj kosi i da je njega sagradio Miroslav Mišković.

- U ovoj zemlji ima mnogo Miškovića, pa neka svaki od njih u svakom, gradu, varošici podari po jedan stacionar. Podatak je da su to sve objekti koji su sagrađeni davno, davno. Znači jedina dva nova objekta i koji dobro funkcionišu su u Šapcu i na Bežanijskoj kosi. Zameram vlastima što su našu decu držali zatvorenu i bez poseta nas roditelja više od godinu dana. Kad su dozvolili posete zaposleni su mi rekli da je moj sin Aleksa vidno raspoloženiji - kaže Ljubica.

Kako objašnjava, malo je roditelja koji redovno posećuju svoju decu, a veliki krivac za to su i finansijske poteškoće koje bi države mogla da otkloni.

- Neću da zamerim roditeljima koji ne posećuju svoju decu, moramo ih razumeti, nemaju za to novac pa bi država trebalo da finansira posetu roditelja najmanje dva puta godišnje. Bilo je suludo zabranjivati nama roditeljima, zbog korone, posetu svojoj deci jer smo mi jedini roditelji, zdrava braća i sestre koji ih posećuju. Molim vas za razumevanje, za nas roditelje je ovo veoma bolna tema a zaposleni koji rade sa našom decom su malo plaćeni. To je veoma težak posao - navodi majka.

Borba da Srbija dobije još domova poput onog u Šapcu treba da bude borba svih nas.

- U tome najviše mogu da pomognu sva javna glasila. Kada govorimo o ovoj temi, molim vas bez politizacije, ni jedna vlast, poslednjih 30 godina ne zaslužuje ni malo pohvale. Nisam sebična pa da kažem "baš me briga, moj sin je u Šapcu, dobro mu je". Želim da svaka bolesna osoba ima pristojan smeštaj. To mora i po zakonu da ima - zaključuje Ljubica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati