Društvo i ekonomija

[ Izvor: Pištaljka ]

06. 07. 2021. 07:00 20

Imovina Vučića i Dačića nije kontrolisana od 2014!

Agencija za sprečavanje korupcije, koja vodi evidenciju o imovini i prihodima državnih funkcionera, toliko retko proverava podatke da je imovinu najvećeg broja aktuelnih ministara, predsednika skupštine Ivice Dačića i predsednika Republike Aleksandra Vučića poslednji put kontrolisala pre čak sedam godina. Postupci vanredne kontrole koje je Agencija pokrenula za dvojicu ministara - Ratka Dmitrovića i Sinišu Malog u toku su već četiri godine (Dmitrović je bio direktor "Večernjih novosti" kada je kontrola pokrenuta, a Mali gradonačelnik Beograda).


A koliko su pouzdani registri imovine o kojima brine Agencija najbolje ilustruje podatak da se njihovi podaci ne slažu čak ni sa drugim zvaničnim javnim bazama podataka, kao što je katastar, piše Pištaljka.

Tako se podaci ova dva državna registra, Agencije za sprečavanje korupcije i katastra nepokretnosti, već sedam godina ne slažu ni kada je u pitanju imovina Aleksandra Vučića. Po katastru, Vučić poseduje dva stana od 118 kvadratnih metara i od 30 kvadratnih metara, dok je na sajtu Agencije veći stan izbrisan iz imovinske karte još 2014. godine.

Iako su mediji pre pet godina pisali da nije jasno čiji je taj veći stan, Agencija nije učinila ništa da bi proverila podatke i tačno ih prikazala. Reč je o stanu na Novom Beogradu koji je Aleksandar Vučić dobio na korišćenje od države 1998. godine dok je bio ministar informisanja, a koji je kasnije otkupio. Vučić je za portal Krik rekao da je on 2013. godine stan poklonio bivšoj supruzi. Krik je objavio i ugovor o poklonu ovog stana.

Problem je i što jedini relevantan i po zakonu nadležan organ za evidenciju vlasništva nad nekretninama - katastar nepokretnosti, nije zabeležio prenos vlasništva već se stan u katastru i dalje vodi na ime Aleksandra Vučića.

Iako su ovu razliku u registrima još pre pet godina uočili novinari i o tome izvestili javnost, Agencija i dalje tvrdi da problema nema. Iz Agencije Pištaljka je dobila informaciju da su oni izveštaje o imovini i prihodima predsednika poslednji put proveravali redovnom kontrolom pre sedam godina i da tada nisu utvrdili nepravilnosti.

I imovinska karta ministra bez portfelja Novice Tončeva pokazuje da podaci Agencije osim što nisu upareni sa katastrom, nisu upareni ni sa Agencijom za privredne registre, koja takođe ne garantuje za pouzdanost podataka u svojim registrima. Tako se u poslednjoj imovinskoj karti Novice Tončeva ne može pročitati da je on vlasnik firme "Tončev gradnja", iako je po podacima APR-a on jedini vlasnik te firme.

Agencija beleži podatke o imovini i prihodima Novice Tončeva od 2010. godine, kada je on obavljao funkciju predsednika opštine Surdulica. Od 18 izveštaja o imovini Tončeva, u sedam je firma prijavljena dok u ostalim imovinskim izveštajima nije. APR u ovom periodu nije zabeležio nijednu promenu vlasništva "Tončev gradnje".

Firma "Tončev gradnja" često pobeđuje u postupcima javnih nabavki, a svega četiri meseca pre nego što će Tončev biti izabran za ministra njegova firma dobila je posao od države. Ministarstvo zdravlja 15. juna 2020. na tenderu je izabralo "Tončev gradnju" za posao krečenja i adaptacije toaleta u zdravstvenim ustanovama. Apsurd je da iako u imovinskoj karti Tončeva za 2020. godinu firma nije evidentirana ovaj posao jeste zabeležen u registru javnih nabavki u kojima učestvuju firme u vlasništvu funkcionera.

Imovinsku kartu Novice Tončeva Agencija je poslednji put kontrolisala 2012. godine i tada nije utvrdila nijednu nepravilnost.

Vanredna kontrola imovine i prihoda ministra finansija Siniše Malog i ministra za brigu o porodici i demografiji Radomira Dmitrovića započete su još 2017. godine kada je Mali bio na gradonačelnik Beograda, a Dmitrović generalni direktor Kompanije "Novosti". Nijedan od ovih postupaka nije dobio epilog jer su i posle četiri godine u toku.

Agencija je odbila da objasni zašto vanredne kontrole traju godinama. Ovo je njihovo obrazloženje: "Ukazujemo Vam na to da razlozi zbog kojih su i dalje u toku kontrola izveštaja o imovini i prihodima javnih funkcionera Radomira Dmitrovića i Siniše Malog ne predstavljaju opredmećene informacije koje su sadržane u postojećim dokumentima Agencije, kao i na to da se Zakon odnosi na one informacije kojima organ javne vlasti raspolaže, zbog čega Agencija nema obavezu da sačinjava nove dokumente da bi postupila po zahtevu tražioca".

Zanimljivo je da aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović u svojoj imovinskoj karti nema ubeleženu nijednu nekretninu, nijedan automobil te nikakvu drugu imovinu osim štednje u banci. Iako je bio glavni akter afere "Krušik" u koju je bio umešan njegov otac, to nije pobudilo ni najmanju sumnju u tačnost podataka koje je prijavio. Njegov izveštaj Agencija je kontrolisala 2013. godine i u okviru redovne kontrole utvrdila da nema nepravilnosti. Pre devet godina, kada je stupio na funkciju, Stefanović je posedovao četvorosoban stan i automobil "škoda oktavija". Nije jasno šta se desilo sa imovinom koju je po ranijim izveštajima imao, a u poslednjem izveštaju je više nema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati