Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova S ]

01. 07. 2021. 11:07 3

Prijavio da mu seksualno zlostavljaju dete, rekli mu da laže!

Nakon užasavajućih saznanja o uslovima u kojima žive deca s posebnim potrebama, otac štićenika jednog od doma Dragan Miljević i Maja Popović iz Inicijative Prava deteta osoba sa invaliditetom gostovali su na televiziji Nova S i tom prilikom je Miljević govorio o stravičnim iskustvima kroz koje je njegovo dete prošlo.

- Taj izveštaj uopšte nije nov. Više od 10 godina se borim za prava invalida. Moj sin Vladimir Miljević je smešten u opštini Blace, selo Trabunje. Jako su loši uslovi, dešavala su se i ubistva. Pre dve godine su dva slučaja zataškana, sahranjeni su tako da nisu prijavljeni policiji i tužilaštvu. Tri misteriozne smrti su se desile. Treći slučaj, osoba je poreklom iz Niša, a kada su ga doveli iz bolnicu imao je temperaturu 25 stepeni i posle toga je umro. Iz doma su rekli da će dati zvaničnu informaciju kada patolog da svoje mišljenje, međutim do danas se ništa nije desilo - kaže Dragan Miljević.

Govoreći o uslovima u kom žive, Miljević je prikazao fotografije svog sina i uslova u kojima živi.

- Žalio sam nadležnom ministarstvu, dobio sam dopis nakon toga da ja lažem, da te slike nisu verodostojne. To je potpisala zamenica zaštitnika građana - kaže Miljević.

Na pitanje kako je Maja Popović zajedno sa svojom incijativom uspela da uđe u ove ustanove, kaže da oni godinama već rade na ovim slučajevima.

- Radili smo na osnovu sporazuma koji smo potpisali sa ministarstvom i jedino smo tako mogli da uđemo u ustanove i da na kraju izvestimo o stanju dece - kaže Popović i dodaje da je na sajtu njihove inicijative izveštaj na srpskom i engleskom jeziku.

Na pitanje šta je najpotresnije što je videla, Popović kaže da je u većini ustanova zanemarivanje i uskraćivanje medicinske nege onima kojima je to potrebno,.

- U jednom domu je čak sto dece sa cerebralnom paralizom i to zaista izgleda kao kavezi u kojima se ne pomeraju. Nemaju kontakt sa ljudima osim presvlačenja i hranjenja. Oni su prepušteni sami sebi - kaže Popović i dodaje da kada se nalazi toliko ljudi na jednom prostoru, ne možemo očekivati da je higijena na nivou.

- Ovo je sistemski problem. Zaista postoje pojedinci koji su posvećeni, ali oni ne donose odluke koje ugrožavaju ljude koji žive u ustanovama - kaže Maja Popović.

Miljević kaže da ima zaposlenih koji su požrtvovani, ali da ima i drugih.

- Znam imena zaposlenih koji tuku mog Vladimira - kaže otac i dodaje da ima medicinske izveštaje o povredama svog deteta.

- Imam insajdere u domu i javljaju mi da moje dete seksualno uznemirava. Moje dete spava golo, sa trojicom obučenih u sobi. Tri godine sugerišem da moje dete ne može da živi normalnim životom. Podneo sam zahtev da se premesti u Beograd, međutim rekoše mi da nema mesta. I šta ću - kaže nesrećni čovek.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati