Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

30. 06. 2021. 07:56 1

Direktor Petnice podneo ostavku!

Tanja Adnađević, predsednica Upravnog odbora Istraživačke stanice "Petnica", rekla je za RTS da je juče Nikola Božić, dosadašnji direktor Petnice, podneo ostavku i da je UO podržao tu odluku.

- Zarad očuvanja integriteta Istraživačke stanice u Petnici, direktor Nikola Božić je podneo ostavku - rekla je Adnađević gostujući u Jutarnjem programu.

Prema onome što se do sada čulo, pet bivših polaznica ove elitne institucije za talentovanu decu preživelo je seksualno uznemiravanje.

Istraga za sada ide svojim tokom, među saslušanima je i bivši saradnik koji se sumnjiči za nasilje nad maloletnicama.

Tanja Adnađević je rekla da je Upravni odbor preuzeo rukovođenje IS "Petnica".

Navela je da je 2017. godine bilo određenih reakcija po prijavi za seksualno zlostavljanje, a postoje i slučajevi koji su prijavljeni i ranije, ali 2017. je odlučeno da se osumnjičeni saradnik ukloni iz IS "Petnica" i da mu se onemogući kontakt sa polaznicima.

Dosadašnji direktor najavio je da će Istraživačka stanica doneti posebne protokole, odnosno "uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kao i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika".

- To ništa nije neuobičajeno. Takve procedure ne postoje ni u jednoj instituciji formalnog obrazovanja. Na univerzitetima postoji prvilnik o seksualnom uznemiravanju i kodeks koga se pridržavaju na fakultetima - rekla je Adnađevićeva.

Pohvalila je društvenu klimu koja se otvorila od početka slučaja sa Mikom Aleksićem i dodaje da se otvorilo pogodno tlo da pričamo o ovom problemu i da se ohrabruju devojke da govore o problemu seksualnog zlostavljanja.

- Tek sada smo svesni nedostataka prevencije, intervencije i reakcije - istakla je.

Prema njenim rečima, potrebno je doneti paket mera kako bi saradnici znali da prepoznaju nedozvoljeno ponašanje i kako da se ponašaju u tim situacijama.

Adnađevićeva napominje da je "Petnica" sigurna za polaznike, te je dodala da bi "prepustila nadležnima da se bave svojim poslom, a na "Petnici" je da nastavi programe".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati