Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 06. 2021. 14:12 9

"Vežba na Pešteru pokazno gađanje iza kojeg stoje TRGOVCI ORUŽJEM"

Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović i vojni analitičar Aleksandar Radić smatraju da je vojna vežba "Munjeviti udar" na Pešteru u "funkciji unutrašnjeg marketinškog rata i pokušaj da se pokaže kako se brine o stanju vojske i da se vlada stanjem u zemlji". General smatra da je to nepotrebno, dok Radić ističe da je u pitanju politički šou i da nema više dodirnih tačaka sa vojskom. "To su pokazna gađanja iza kojih stoje trgovci oružjem, a ne vojna lica, ona su samo dekor", smatra Radić.


- Vojska naravno mora da se uvežbava, ali na vežbama proveravate umeće, a ovo je pokazno gađanje, to na Pešteru je najbliže sajmovima koji se održavaju na Bežaniji (u Beogradu) - kaže Radić u Novom danu na TV N1.

I Stojanović navodi da je "ustaljena praksa da se svake godine, pored brojnih taktičkih vežbi, organizuje i jedna velika vojna vežba, koja ima nekoliko ciljeva – da se proveri sadejstvo između rodova i službi u Vojsci Srbije, da se simulirajući ratnu situaciju provere neke taktičke radnje na terenu i rešavaju neki borbeni zadaci, ali za razliku od ranijih godina kada su im prisustvovali šef Generalštaba ili ministar odbrane, poslednjih godina smo svedoci da se one organizuju isključivo po naređenju i u prisustvu predsednika. One se održavaju i u drugim zemljama, ali bez velike pompe".

- Ovo baca neku senku na ono što je realno potrebno Srbiji – da ima obučenu i spremnu vojsku. Mi imamo stalno neke stereotipne vežbe: spasavanje talaca, skakanje padobranom, a trebalo bi rešavati problem asanacije bojišta, zbog čega smo kompromitovali našu borbu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Takođe, ne sećam se da smo poslednjih godina imali vežbu sa civilnom komponentom, odnosno uvođenje civilnih struktura u odbranu - ukazuje general Stojanović.

I Radić se slaže i smatra da je vežba na Pešteru "domaća propaganda, fon potrebe da se pokaže da imamo vođu koji je veći od svih vođa do sada", dodajući da je vojska i ranije vežbala, ali na tim vežbama nije bilo političara.

- Pešter ima funkciju da se da razlog za direktan televizijski prenos, vojska je samo dekor za sliku političara pred javnim mnjenjem… To je sajam naoružanja, gde vi predstavljate novo naoružanje. Nastojanje da se pokaže slika da se stalno nešto dešava je marketinška, strašno nastojanje da se stvori nešto što je na ivici obmane - ističe Radić.

On kaže da se uglavnom ni ne pokazuje neko potpuno novo vojno sredstvo, već uglavnom preoblikovani prototipovi, jer su godine potrebne za razvoj nekog vojnog sredstva, i vrlo sporo se dolazi do krajnjeg rezultata.

- Cilj je impresionirati domaće javno mnjenje - ističe Radić i dodaje da se "svaki pokušaj dobronamerne kritike u želji da naša vojska bude jača smatra izdajničkim činom".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati