Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 06. 2021. 07:03 23

Da li je Alabar investitor ili Vučićev perač novca?

Hrvatski mediji pišu o tome kako iza Eagl Hillsa koji je na poklon dobio 68% vlasništva nad Beogradom na vodi, stoji u stvari novac srpskih tajkuna i političara.

Situacijia u kojoj navodni arapski investitori formalno imaju većinsko vlasništvo u Beogradu na vodi, a pri tome ni na koji način ne učestvuju u razvoju projekta, ukazuje da se očigledno radi o indirektnom upravljanju novcem Vučićevog režima. Model je sličan onome koji se koristi u poreskim rajevima, iako je Srbija sve sem bilo kakav raj. Osim za pojedince iz vrha vlasti i njihove saradnike.

Kade je prvi put novac koji je ubačen pa izvučen iz Beograda na vodi po nalogu pravog vlasnika pokušao da uđe na teritoriju Evropske unije, odnosno u Hrvatsku, u transakciji kupovine hotelske grupe, odmah su reagovala regulatorna tela za pranje novca u cilju zaštite građana i poreskog sistema, o čemu je pisao hrvatski Nacional. Ovakvi modeli "ulaganja" novca poznati su u poreskim rajevima i autoritarnim zemljama sa velikim uticajem narko kartela kao što je to slučaj u Srbiji, jer je to jedan od načina za pranje ogromnih količina prljavog novca.

Ali to u ozbiljnim zemljama ne prolazi. Nakon pisanja Nacionala, krajnje je vreme da se javnosti u Srbiji da odgovor na pitanje ko je stvarni vlasnik Beograda na vodi. Krajnje je vreme da se nezavisnim institucijama uključujući i Tužilaštvo, omogući uvid u kompletnu dokumentaciju projekta Begrada na vodi na teritoriji poklonjenoj UAE.

Ko su stvarni vlasnici pravnog lica koje je vlasnik Beograda na vodi, odakle potiču inicijalni izvori sredstava za Beograd na vodi i pozajmice koje su od tog pravnog lica prebačeni na račune u Beogradu? Vreme je da u javnost izađju dokumenti o do sada tajnim dilovima koji definišu podelu profita i interesa zainteresovanih u ovom projektu za koji će se sasvim sigurno ispostaviti da je prevara veka.

Biće zanimljivo da se sazna da li je čuveni Alabar zaista investitor, odnosno osoba kojoj je Srbija poklonila zemljište i nekretnine vredne milijarde evra ili je on samo perač novca Vučićevog režima. Ukoliko je ovo drugo, a sve govori da jeste, jasno je ko je pravi vlasnik Beograda na vodi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati