Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 06. 2021. 08:53 3

"Mali, zeleno vama znači zaduživanje već prezadužene Srbije"

Ministre Mali, “zeleno” ne znači uvek zdravo i dobro, pa tako i “zelene obveznice”, koje ste nedavno najavili, nisu ni zdrave ni dobre za našu ekonomiju, već su samo još jedan model zaduživanja već prezadužene Srbije - stoji u saopštenju Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

Dalje se navodi:

Kini već dugujemo milijarde za infrastrukturne projekte, Fondu Abu-Dabija za pokrivanje rupe u Budžetu, Turcima, Amerikancima i Azerbejdžancima za autoputeve, Rusima za vozove i železnicu... Svake godine izdajemo sve više obveznica na domaćem i međunarodnom tržištu. Javna preduzeća uzimaju kredite sa garancijom države, a smislili ste i obveznice javnih preduzeća koje niko neće, pa za njih garantuje NBS. Dakle, opet država.

Sada ste smislili i zelene obveznice kojima planirate da zadužite zemlju da bi finansirali projekte za koje EU već daje do 85% bespovratnih kredita.

I ne zaustavljate se. Vlada je na sednici u četvrtak donela odluku da se za izgradnju Moravskog koridora zadužimo 431 milion evra. Na sednici održanoj sedam dana ranije 313 miliona evra. Skupština tako reći istog dana usvojila zakone kojima smo se zadužili za dodatnih 169 miliona evra, a Uprava za javni dug 8. juna izdala obveznice vredne 50 miliona evra.
Skoro milijarda evra za samo deset dana!!!?? Za manje od devet godina zemlju ste već zadužili preko 13 milijardi evra, pa će, ako ovako nastavite, javni dug za samo nekoliko godina dostići i 50 milijardi evra.

Za najskuplje keš kredite bankama svaka porodica u proseku duguje 2.000 evra, tri puta više nego 2012. godine!

Zato prekinite da budete kreativni samo kada je u pitanju zaduživanje zemlje, jer ćete uskoro i Srbiju i sve njene građane dovesti do dužničkog ropstva - stoji na kraju saopštenja Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati