Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 06. 2021. 12:14 0

Država daje pomoć onima kojima nije potrebna - šta je motiv?

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić rekao je gostujući na N1 da od državnih zvaničnika već duže vreme slušamo netačne podatke, izvučene iz konteskta, poput onog da će Srbija 2021. godinu završiti sa najbojim ekonomskim rezultatima u Evropi i da će ekonomski rast biti oko sedam odsto. "Mi smo jedna od najstagnantnijih ekonomija od 2012-2016. godine, potom smo nastavili da zaostajemo. Ako se ostvari stopa rasta od 4-5 ili 6-7 odsto, kad se stavi u kontekst, to je ispod tri odsto na godišnjem nivou i to je daleko od onoga što je imala SFRJ", kaže Šoškić.


- Mi smo daleko od onoga što nam treba, to se ne može ni postići bez domaće industrije. Imamo dobre rezultate po privlačenju stranih investicija, ali nijedna zemlja se ne bazira na stranim, već na domaćim investicijama. U vreme globalizma, mi smo u utakmici sa svetom - kazao je bivši guverner.

Šoškić kaže da se efekti paketa državne pomoći vide odmah, jer kada neko primi pomoć od države, on to odmah vidi.

- Srbija je izdašna u merama pomoći, preterano je kada se daje nekom kome ne treba, sva ta linearna davanja, čim se daje svima pitanje je šta su motivi, politički ili predizborni. Neke mere prošle godine su dale rezultate, prvi paket pomoći građanima je bio dobro zamišljen, ali najavljena putanja razvoja se neće desiti, jer sledi usporavanje sledeće godine - smatra on.

Najavu predsednika Srbije o značajnim poreskim olakšicama za mlađe od 40 godina, Šoškić ne vidi kao stimulans mladih.

- Vidim da se govori o merama koje bi trebalo da budu deo poreske reforme, a ne ovako. Ja sam za poresku reformu, svako menjanje treba da bude posledica analiza. Ovde imamo promenu koja u budžetu ne donosi neka sredstva. Trebalo bi urediti sistem, da se smanji socijalno raslojavanje. Srbija je u poslednjih deset godina došla do najvećih socijalnih razlika, porasle su, jednom delu stanovništva nisu dostupne neke ustanove koje bi trebalo da budu dostupne - ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati