Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

19. 06. 2021. 10:29 1

EKONOMSKI TIGAR Odu u penziju, ali i dalje moraju da rade

Pojedini penzioneri nastavljaju da rade i kad steknu penziju. I sve ih je više. Prema podacima PIO fonda, trenutno je radno aktivno oko 60.000 penzionera. U sindikatu penzionera, pak, tvrde da se tačan broj penzionera koji rade ne zna, jer mnogi nisu prijavljeni. Najčešće rade da bi povećali kućni budžet.

- Najčešće je to u nadnicu, čuvaju decu, čuvaju stare, iznemogle, bolesne... Ima i onih koji imaju solidna primanja, koji su mlađi, kao što su vojna lica. Oni imaju solidna primanja i rade u komorama. Veliki broj radi kao obezbeđenje u kompanijama - navodi za RTS Miloš Grabundžija, predsednik sindikata penzionera "Nezavisnost".

Osim zbog novca, penzioneri se vraćaju poslu i da bi se osećali korisnije.

- Ovo što radim radim volonterski, jer sam se čitavog veka borila za prava zaposlenih, a kad sam otišla u penziju smatrala sam da treba da nastavim borbu i za prava penzionera, jer su baš u tom periodu bila ozbiljno narušena donošenjem zakona o smanjenju penzija. Ali, znam mnoge prijatelje koji moraju da rade, da se zaposle, jer sa penzijom ne mogu dostojanstveno da žive, jer mnoga deca tih ljudi nisu zaposlena - kaže Zlata Zec, koja je pet godina u penziji.

U Srbiji zvanično radi oko 60.000 penzionera. Preko autorskih ugovora ili ugovora o delu angažovano je 42.000, a ostali su osnivači radnji i drugih privrednih društava.
- Osobe koje su ostvarile starosnu ili prevremeno starosnu penziju mogu da rade posle penzionisanja i to naknadno radno angažovanje može se iskoristiti radi utvrđivanja novog iznosa penzije - objašnjava za RTS Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO.

Korisnici porodičnih penzija mogu da ostanu bez ovih primanja ako se radno angažuju, osim u slučaju da je ugovorena naknada niža od najniže osnovice osiguranja.

I korisnicima invalidskih penzija isplata može da bude obustavljena ako naknadna provera zdravstvenog stanja pokaže da je ono bolje nego što je bilo u trenutku kada je osoba ostvarila pravo na invalidsku penziju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati