Društvo i ekonomija

Milan Zarić

18. 06. 2021. 11:30 14

"Ispumpali ste milione za vaše bratije, sad udarate na džep građana"

"Gospođo Brnabić, pošto ste već ispumpali milione novca građana za vaše bratije Brnabić, Kisić, Vučić, zar morate da globite ljude i na PCR testu, koji moraju da plaćaju dva puta?", pitala je premijerku Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde.

- Ukinite plaćanje PCR testa za decu i vakcinisane! Svi PCR testovi se već kupuju novcem građana - istakla je Tepić.

Marinika Tepić je na taj način reagovala na cenu testa, koji je među najvećim u regionu, budući da je samo skuplji u Hrvatskoj i Sloveniji, zemljama koje su već u Evropskoj uniji.

Da podsetimo, odlukom Vlade Srbije (čitaj: Aleksandra Vučića), PCR test je od 1. januara "skočio" sa već velikih šest hiljada na čak devet, dok je za strance od dupliran (sa 9.000 na 18.000).

Kada se pogleda region, cene su mahom niže nego u našoj zemlji. Tako se u Severnoj Makedoniji i Grčkoj PCR može uraditi za 40 evra, u Crnoj Gori za 50, Mađarskoj 55, Bugarskoj 65...

Zbog svega toga je juče reagovala Stranka slobode i pravde, koja je u saopštenju navela da je "SNS i u ovoj katastrofi gledao da zaradi, pa je povećana cena testiranja na lični zahtev sa 6.000 na 9.000, što svakako nije omelo bogatu elitu da putuje širom planete, dok je običnom čoveku koji putuju zbog egzistencijalnih potreba, lečenja ili studiranja, samo još više otežalo život".

- Sredinom juna 2021. ni uspešna vakcinacija nije izgleda bila dovoljna da se režim odrekne lake zarade na građanima Srbije. Koliko je moralno čak i za niske standarde režima Aleksandra Vučića da se u vreme predaha epidemije ovako kažnjavaju vakcinisani građani i naši heroji medicinari iz crvene zone - navela je, između ostalog, u saopštenju Stranke slobode i pravde, koja je iznela i tri zahteva:

- da se PCR test više ne naplaćuje za svu decu mlađu od 16 godina, bez obzira na razloge zašto se traži test;

- da se PCR testiranje ne naplaćuje ni odraslim vakcinisanim osobama koje putuju iz ličnog razloga u zemlje gde se još uvek i za vakcinisane osobe traži PCR test;

- da cena PCR testa na lični zahtev za građane ne sme biti veća od 5.000 dinara - navela je SSP u ova tri zahteva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati