Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

17. 06. 2021. 19:41 8

Država nema nameru da se obračunava sa huliganima, a sud im u tome pomaže

Dolazimo u situaciju da se neko ko je deo huliganske grupe i ko napravi lom i razlupa restoran, bude kažnjen sa 5.000 dinara, a ako ne vežete pojas u automobilu platite 10.000 dinara, ili čak sto hiljada ako ne prijavite nadležnom organu ko je vozio vaš automobil koji je snimljen kamerom u momentu činjenja prekršaja - kaže advokat Miloš Janković, nekadašnji zamenik Zaštitnika građana za Danas.

Istovremeno, takve presude ukazuju i da pojedinci iz nadležnih pravosudnima.h organa veoma pažljivo osluškuju želje vlasti i njen blagonaklon odnos prema takozvanim navijačkim grupama pretaču u politički podobne odluke, saglasni su sagovornici Danasa.

Uporedno istraživanje koje je sproveo CINS pokazalo je da su kazne koje su sudije izricale navijačima koji su demolirali restorane u Beton hali znatno niže od dosuđenih zbog protesta građana u julu prošle godine, te da pokazuju da se u donošenju sudskih odluka koriste različiti aršini. 

Janković ovakve presude vidi kao izvrgavanje ruglu celog pravnog sistema.

- Ovakav blagonaklon odnos vlasti znače da naša država ne želi da se obračunava sa huliganima, koji se predstavljaju da su navijači, a očigledno je jedini motiv za sve to interes. Takođe je činjenica da i nadležni organi slede tu intenciju izvršne vlasti. Onda je taj događaj, koji je od strane ministra policije i drugih državnih funkcionera predstavljen kao nešto što se nikada ne sme dozvoliti, nešto strašno, na kraju kao epilog dobio sankcije koje predstavljaju izvrgavanje ruglu celog pravnog sistema. Time dolazimo u situaciju da se neko ko je deo huliganske grupe i ko napravi lom i razlupa restoran, bude kažnjen sa 5.000 dinara, a ako ne vežete pojas u automobilu platite 10.000 dinara, ili čak sto hiljada ako ne prijavite nadležnom organu ko je vozio vaš automobil koji je snimljen kamerom u momentu činjenja prekršaja - navodi Janković za Danas.

On dodaje da ta disproporcija pokazuje “sunovrat” u koji smo mi ušli, i iz koga ćemo se veoma teško ili nikako izvući.

- Međutim, najvažnije je da to nije pitanje ni tih koji su dimenzionirali takav odnos države prema huliganima, ni u ovom slučaju prekršajnih sudova koji, eto sprovode to što je neko drugi dizajnirao, već smo ovde problem mi koji sve to prihvatamo kao takvo. Zato što to prihvatamo, tako će nam biti i u budućnosti - zaključuje Janković.

Advokat Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine, saglasan je da ne postoji ujednačena sudska praksa i isti kriterijumi za odmeravanje kazne u sličnim slučajevima, ali i ističe da je to manji problem u konkretnoj situaciji.

- Mnogo je problematičnije to što očigledno sudije za prekršaje osluškuju i pokušavaju da odmere mišljenje vlasti i da se na taj način odrede prema vinovnicima nereda, konkretno prema izvršiocima određenih prekršaja. Ono što je sud očigledno pogrešno uradio u ovom slučaju je to da je društvenu opasnost samog prekršaja cenio na pogrešan način. U slučaju julskih protesta, pravo na izražavanje stava, političkog mišljenja i nezadovoljstva kroz javna okupljanja je dozvoljeno, dok je ovo što se događalo u vezi sa razbijanjem Beton hale i tom vrstom nasilja daleko društveno opasnije. Prema tome, ovakve presude su određena vrsta autocenzure kod samih sudija i odmeravanje kazne prema onome što smatraju da bi za aktuelne političke vlasti bilo prihvatljivije i politički podobnije - uveren je Beljanski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati