Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 06. 2021. 11:53 0

Danas isplata polovine minimalca privredi

Treća polovina minimalca, koju država daje kao pomoć privredi zbog pandemije koronavirusa, biće isplaćena danas. Radi se o sumi od 15.450 dinara, a u sličnom terminu tokom aprila i maja, već je isplaćen isti iznos privrednicima koji su se prijavili za tu vrstu pomoći.

Firme će ukupno, po zaposlenom, dobiti nešto više od 46.000 dinara. Iznos od 15.450 dinara, koji se dodeljuje kao pomoć predstavlja polovinu januarske minimalne plate u Srbiji.

Pravo na ovu pomoć ima nešto više od 1,1 milion radnika zaposlenih kod preduzetnika, u malim, mikro, srednjim i velikim preduzećima. Glavni uslov je da radnici moraju biti zvanično prijavljeni kod poslodavca, što znači da pravo na pomoć nemaju radnici koji rade neprijavljeni.

Novac će kao i do sada biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni. Odatle će novac moći da bude prebačen na račun zaposlenog.

Prijava za junsku isplatu počela je 1. juna na portalu Poreske uprave, a preduzeća su se svakog meseca prijavljivala za dobijanje polovine minimalca.

Uslovi za poslodavce su slični kao i u prva dva paketa pomoći. Preduzeća koja uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca nakon isplate poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Država kao pomoć građanima dodeljuje i po tri hiljade dinara, pod uslovom da su primili barem jednu dozu bilo koje vakcine protiv korona virusa.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ranije je izjavio da je prošlog meseca tu pomoć dobilo oko 1,2 miliona radnika, odnosno 250.000 firmi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati