Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 06. 2021. 19:50 12

"Gospodine Vučiću, mi smo već postali kineska kolonija"

Gospodine Vučiću, verovala sam da je najviši nivo apsurdnosti dostigla gospođa Zorana Mihajlović kada je izgovorila da je rudnik Jama u Boru zatvoren jer zagađuje reku Pek, iako je tada rudnik Jama u Boru radio i iako je fizički nemoguće da ima bilo kakve veze sa rekom Pek, ali Vi ste me razuverili. Vi ste, gospodine Vučiću, prešli granice svih apsurdnosti u svom poslednjem obraćanju u kome ste zamolili rukovodstvo kompanije Zijin da sarađuje sa državnim institucijama. Ponoviću, zamolili da sarađuju - kaže Irena Živković iz Stranke slobode i pravde Bor.

Njeno otvoreno pismo prenosimo u celosti.

Gospodine, državne institucije Srbije odavno ne rade, a kada bi radile, zatvorile bi ovu kompaniju sve dok ne ispoštuje ekološke standarde propisane zakonima Srbije.

Podsetiću Vas, Vi ste bili Predsednik Vlade RS koja je odobrila projekat “Nove topionice” i uložila u njega zvanično 350 miliona evra, a nezvanično mnogo više. To je isti onaj projekat koji je, po Vašoj garanciji, trebalo da podrži proizvodnju od 80 000 tona bakra godišnje uz čisto nebo nad gradom, ali nam je već na preko 45.000 tona bakra doneo i tone arsena, olova, kadmijuma, žive.

Vi ste, takođe, bili taj koji je nakon ovog zločina počeo da govori “Skočiću u Savu ako Kinezi uzmu RTB” i preko noći “Naše malo čudo” počeli da nazivate “Kamenom oko vrata Srbije”.

Vi ste, gospodine Vučiću, bili Predsednik države i aminovali potpisivanje Ugovora o prodaji RTB Bor u kome se jasno kaže da će Srbija imati puno razumevanje prema zagađenju koje će kompanija proizvesti. Te delove Ugovora sam poslala i gospođi Dolovac, ali ona ne radi. Iz Tužilaštva mi je stigao odgovor da su moji navodi prosleđeni Apelacionom u Nišu još decembra 2020, ali ni oni ne rade.

Gospodine Vučiću, u Boru je postavljen rekord koji prelazi 5.000 mikrograma SO2 po metru kubnom vazduha, a zakonska granica je 500 mikrograma. O koncentraciji teških metala, gde se arsen očitava i 200 puta od zakonom dozvoljenog, najbolje govori zvanična državna studija o ogromnom povećanju broja malignih oboljenja.

Za Kineze u Boru ne važe zakoni države Srbije, počev od saobraćaja, preko radničkih prava, pa do zagađenja. 6.834 parcela na teritoriji grada Bora je u Katastru nepokretnosti zavedeno kao vlasništvo strane kompanije. Mi smo već postali kineska kolonija, a ostatak Srbije čeka svoj red, ako uzmemo u obzir dugovanja prema Kini koja nam namećete.

Zato, gospodine, bolje nemojte više ni pominjati Bor, ionako će ga puno biti u optužnici onda kada oslobodimo institucije i kada krenu da rade.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati